Ned09082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo POLICIJA UPOZORAVA Vozači oprez - počinje nova školska godina

POLICIJA UPOZORAVA Vozači oprez - počinje nova školska godina


S obzirom da se bliži početak nove školske godine kad će djeca češće i u većem broju bit prisutna na prometnicama, policija umoljavamo roditelje, posebno najmlađe djece, da pripreme svoje dijete za samostalno sudjelovanje u prometu, da ga upozore na loše, i vlastitim primjerom pokažu pozitivno ponašanje.
Djetetu je poželjno ukazati na najsigurniji put od kuće do škole, na kritične dionice, raskrižja, dijelove ceste sa slabom preglednošću. A kad dijete završi s nastavom i kad ga dočekujete pred školom izbjegavajte se nalaziti na suprotnoj strani ulice.

Apel vozačima

U želji da ova, kao i svaka naredna godina prođe bez stradavanja djece, policija upućuje apel vozačima motornih vozila da u narednom periodu budu posebno oprezni kada voze u blizini škola, dječjih vrtića, igrališta. Poseban je oprez potreban i kada voze cestom gdje su uz rub parkirana vozila ili se nalaze iz azaustavljenog školskog vozila gdje treba biti spreman da postoji mogućnost iznenadne pojave djeteta na kolniku.

Represivno i preventivno

U cilju zaštite djece policija najavljuje češće preventivno i represivno djelovanje policijskih službenika u zonama odgojno obrazovnih ustanova gdje će se za utvrđivanje prometnih prekršaja i nepridržavanja znakova ograničenja i zabrane koristiti sva raspoloživa tehnika: multanova-Gatzo, kamera, displej, laser i drugo.
Da bi i djeci približili svakodnevne probleme na cesti, organizirat će se edukativna predavanja s ciljem upoznavanja prometnih pravila i stvaranja kulturnih navika na prometnici.
U subotu, 5. rujna od 16 do 20 sati, te u nedjelju, 6. rujna od 10 do 13 sati, kod trovačkog centra „Lumini“ organizirat će se preventivna akcija podjele promidžbenog materijala vezanog uz početak školske godine 2015./2016. Tom će se prilikom izložiti i prezentirati policijska vozila, a u program će se uključiti i HAK, koji će pomoću simulatora prezentirati poželjno i ispravno ponašanje, kao i posljedice nepridržavanja prometnih propisa.

Policijske akcije

Prvog tjedna škole pojačat će se nadzor škola prioritetno uz državne ceste, ali i sve ostale ceste u zonama škola, radi nadzora poštivanja brzina kretanja. Također će se u zonama svih osnovnih škola nadzirati pravilno parkiranje vozila.
Osim edukativnih predavanja po školama, planira se i nadzor korištenja i nošenja zaštitne kacige djece koja u školu dolaze biciklom (pod uvjetom da su prethodno osposobljena za upravljanje biciklom i da im je izdana potvrda za upravljanje).
Također će se nadzirati autobusi koji prevoze djecu u školu, da li ispunjavaju propisane uvjete.

Ovog vikenda akcija "Alkohol"

Tijekom predstojećeg i idućeg vikenda, policijski će službenici provesti akciju „Alkohol“, s ciljem preventivno – represivnog postupanja prema mladima koji upravljaju vozilima pod utjecajem alkohola, utjecajem opojnih droga, odnosno onima koji upravljaju prije stjecanja prava na upravljanje, kao i utvrđivanju prekršaja iz članka 95. Obiteljskog zakona (zabrana noćnog izlaska osobama mlađim od 16 godina u vremenu od 23 do 5 sati).