Ned05072020

Posljednje izmjene02:49:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Ostalo Uskoro jednom kartom na bus i vlak

Uskoro jednom kartom na bus i vlak

vlak

"Uvođenje sustava integriranog javnog prijevoza putnika na području Varaždinske i Međimurske županije" projekt je koji bi trebao olakšati prijevoz svih stanovnika ovih županija, a prezentiran je jučer 22. veljače u Županijskoj palači. U sklopu prezentacije rečeno je nešto više o njegovoj dosadašnjoj realizaciji, pregledu dosadašnjih aktivnosti, rezultatima utvrđivanja prometnih tokova i ostalim tekućim stvarima.

- Do sad smo napravili analizu stanja i detektirali moguća mjesta integracije. Šest mjesta u Varaždinskoj županiji i pet u Međimurskoj zadovoljavaju te kriterije. Sad slijedi daljnja selekcija - rekao je naš Slavko Štefičar, glavni koordinator Saveza za željeznicu. Sljedeće godine, nakon što se sve potrebne pripreme obave, projekt bi se mogao polako realizirati.

Zbog rastućih potreba stanovništva i gospodarstva za kvalitetnijim javnim prijevozom, sredinom prošle godine Međimurska i Varaždinska županija te savez za željeznicu pokrenuli su zajedno ovaj projekt. U listopadu je potpisan i službeni Sporazum nakon čega se krenulo s aktivnostima vezanim uz njegovu realizaciju. On bi stanovnicima ovih županija trebao omogućiti, kako je naglašeno na jučerašnjoj prezentaciji, veliku financijsku i vremensku uštedu. Iako još nije poznato kolika bi ta ušteda trebala biti, ona je sigurna s obzirom da je u ostalim europskim gradovima koji imaju takav tip prijevoza iznimno velika.

Uz to, u tim zemljama broj stanovnika koji se voze osobnim automobilima puno je manji. Dok je, zbog uspješno organiziranog javnog prijevoza u Europi taj broj smanjen na 15 posto, u našoj zemlji još uvijek 49 posto stanovništva koristi se samo vlastitim prijevoznim sredstvima. Ove dvije županije u prednosti su već sad zbog svog položaja, a i već sad postoje dobri primjeri integriranog prijevoza. Kao takva dva primjera istaknuti se Turčin i Kotoriba. - Mi želimo osigurati jednostavan, jeftin, siguran i ekološki prihvatljiv prijevoz te omogućiti što veću mobilnost uz što manje troškove našim građanima. U takvom sustavu uspješno su integrirani željeznički i autobusni promet i svi drugi oblici javnoga lokalnoga prijevoza na način da putnik bez dodatnih troškova, mijenja vrstu prometala s objedinjenom voznom kartom -  pojasnio je zamjenik župana Varaždinske županije Milan Pavleković.

Kombiniranjem svih oblika javnog prijevoza i transparentnijim voznim redovima svi stanovnici manjih mjesta lakše će se povezati sa gradovima što je trenutno veliki problem. Zbog slabijeg funkcioniranja javnog prijevoza rijetko se tko svjesno odlučuje za korištenje njime, a takva situacija trebala bi se uskoro promijeniti ukoliko se sve opcije uspješno usklade. Osim veće mobilnosti, koju integrirani javni prijevoz omogućuje, trebale bi biti i jeftinije cijene karata što je još jedna njegova pozitivna strana.