Pet16112018

Posljednje izmjene10:43:02 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Gospodarstvo Vijesti iz gospodarstva Komunal KOMUNAL Kreće izgradnja pročistača u Kamenici

KOMUNAL Kreće izgradnja pročistača u Kamenici


Kamenica će najkasnije do svibnja iduće godine biti prvo naselje na području grada Lepoglave s izgrađenim pročistačem otpadnih voda. Naime, nakon dovršetka višegodišnjeg projekta izgradnje kanalizacije, u Lepoglavi je potpisan ugovor o izgradnji pročištača otpadnih voda kojim se izvođači obavezuju slijedećih devet mjeseci u Kamenici izgraditi pročistač vrijedan 793.586 kuna. Sredstva za njegovu izgradnju Grad Lepoglava osigurao je putem IPARD programa.

- Grad Lepoglava je u suradnji sa svojim Projektno - razvojnim uredom pripremio projekt te ga prijavio na IPARD program Europske unije. Zahvaljujući kvaliteta projekta, koji se uklapa u razvojne planove grada Lepoglave, te iskustvu koje u Lepoglavi imamo kad je u pitanju privlačenje novca iz europskih fondova, odobrena su nam sredstva kojima ćemo u cijelosti financirati izgradnju pročistača u Kamenici – rekao je prilikom potpisivanja ugovora gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić, i istaknuo činjenicu da će izgradnja pročistača u cijelosti biti financirana sredstvima iz IPARD programa, što je direktna ušteda sredstava iz gradskog proračuna i budžeta građana koje na ovaj način, osiguranjem sredstava iz drugih izvora, Grad Lepoglava rasterećuje prilikom realizacije i brojnih drugih gradskih razvojnih projekata.

Nakon provedenog natječaja posao izgradnje pročistača dodijeljen je tvrtkama Proton i Vodogradanja, čiji su predstavnici, kao i lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, stavili potpise na ugovor koji jamči da će Kamenica uskoro imati kanalizacijski sustav zahvaljujući kojem će na tom području nestati problem otpadnih voda i onečišćenja okoliša o čemu se u Lepoglavi vodi velika briga.

- Svaka odrađena faza tijekom izgradnje pročistača prolazit će stroge kontrole što garantira kvalitetu njegove izrade. Ugovor će biti zaključen kada pročistač bude pušten u pogon i kada će analiza vode potvrditi da pročistač u potpunosti ispunjava svoj zadatak – pojasnio je pojedinosti ovog natječaja voditelj Projektno - razvojnog ureda Emil Tkalec.

- Grad Lepoglava intenzivno rješava problem kanalizacijskog sustava na svom području što je vidljivo i u centru Lepoglave, gdje traju radovi na izgradnji kanalizacije. Riječ je o prvoj fazi 10 milijuna eura vrijednog projekta izgradnje kanalizacijskog sustava za naselje Lepoglavu – dodao je gradonačelnik Škvarić.