Pon13072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo AKTUALNO Što se događa s ambulantom u Višnjici

AKTUALNO Što se događa s ambulantom u Višnjici


Ovih dana u medijima, na relaciji HNS – Reformisti traju prozivanja, a vezano za rad županijskog Doma zdravlja. Pri tom se, i to u kontekstu zatvaranja, spominje ambulanta Doma zdravlja u Višnjici.

Ne iznose se pri tom neke konkretne informacije vezane za takvu mogućnost, a što bi građane, posebice one s područja Višnjice kao i druge koji koriste zdravstvene usluge ove ambulante, itekako zanimale. Prije svega, zanimalo bi ih zašto se o ambulanti govori u kontekstu zatvaranja, a što, najblaže rečeno, kod građana stvara nelagodu koju dodatno pojačava činjenica da nitko ne želi pojasniti o čemu se konkretno radi, kao da se to građana ne tiče, te da li je zatvaranje ambulante u Višnjici zaista namjera Doma zdravlja Varaždinske županije. Građane odnosno pacijente ne zanimaju političke igre i odnosi već su tu za njih u igri puno veći ulozi – zdravlje i nastavak života u ruralnim krajevima koji se u Hrvatskoj itekako brzo prazne čemu pridonosi olako ukidanje svih institucija i ustanova koje su nekad i u tim krajevima radile, a koje su zbog prokletstva gledanja stvari jedino i isključivo kroz prizmu trgovačke ekonomske isplativosti, masovno zatvarane. Sjetimo se samo koliko je zatvoreno pošta, škola, matičnih ureda .... jer su ekonomski neisplativi odnosno jer za njih novaca nema. Za prioritete novaca ima.

Nije ugodno čitati izjave kako "građani Varaždinske županije neće plaćati rad ambulante u Višnjici" kao da građani Višnjice nisu građani te iste Županije odnosno nikad nisu uplatili niti lipe poreza i doprinosa za zdravstvenu zaštitu ili gledati kako se loptica ispisana optužbama za nesposobnost i nerad prebacuje iz jednog u drugi politički tabor. Politika je tu da rješava stvari, zbog toga građani biraju njene predstavnike, daju im legitimitet i obavezu da budu odgovorni predstavnici njih samih i u njihovo ime rješavaju probleme poput ovog.
Korisnici zdravstvenih usluga ambulante u Višnjici svjesni su da postoji nekakav problem vezan za rad ove ambulante u kojoj se doktori izmjenjuju kao na pokretnoj traci, a oni koji pokažu interes da se zadrže odustanu od te namjere ne želeći javno govoriti o razlozima promjene svojeg razmišljanja.

Građani bi zasigurno htjeli znati što se to događa. Zanimali bi ih i konkretni podaci, ne oni koji tu i tam izlete u javnost kao nusprodukt političkih prepucavanja. Zanimalo bi ih zašto i drugi politički akteri ne zatraže pojašnjenja o tome što se događa i zašto se o toj temi ne provede, primjerice javna rasprava budući da je interes javnosti u ovom slučaju itekako velik.