Uto26052020

Posljednje izmjene06:22:37 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo ZDRAVSTVENA AKCIJA Rano otkrivanje karcinom debelog crijeva preduvjet za uspješno liječenje

ZDRAVSTVENA AKCIJA Rano otkrivanje karcinom debelog crijeva preduvjet za uspješno liječenje


Rano otkrivanje karcinom debelog crijeva preduvjet za uspješno liječenje, naglašeno je tijekom javnozdravstvene akcije koja je protekle subote, zahvaljujući suradnji Invalidsko ILCO društvo Varaždin i Grad Lepoglave, provedena u Lepoglavi.

U okviru akcije u lepoglavskom je Domu kulture održano predavanje o karcinomu debelog crijeva na kojem je istaknuta važnost njegovog ranog otkrivanja.

- Želimo informirati građane o važnosti ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva što omogućuje izlječenje, a u nekim slučajevima i sprječavanje njegova razvoja – istaknuo je Krunoslav Hrženjak, dr. med. specijalist opće kirurgije i subspecijalist abdominalne kirurgije u Općoj bolnici Varaždin.

Katica Čusek Adamić, dr.med.spec.epidemiolog iz Zavoda za javno zdravstvo Varaždinske županije upozorila je da se bilježi porast oboljelih od karcinom debelog crijeva koji po broju slučajeva evidentiranih kod žena zauzima drugo, a kod muškaraca treće mjesto kad su u pitanju oboljenja od malignih bolesti.
- U okviru Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva građani se pozivaju na testiranje. U prvom ciklusu odaziva građana bio je veći od 20%, u drugom ciklus odaziv je bio 20%, a u trećem ciklusu svega 16% što je puno premalo. Apeliram na sve građane u dobi od 50 do 74 godine, koje dobiju poziv za sudjelovanje u ovom programu, da mu se odazovu – poručila je dr. med. Katica Čusek Adamić.

Uz predavanje, u okviru ove javnozdravstvene akcije ispred Doma kulture bila je postavljena maketa debelog crijeva, dijelile su se brošure i letci o prevenciji i liječenju raka debelog crijeva te jabuke i cvjetovi irisa, a volonterke i volonteri Medicinske škole Varaždin građanima su mjerili tlak i šećer u krvi .

- Cilj ove akcije bio je skrenuti građanima pažnju na važnost ranog otkrivanja karcinoma debelog crijeva što je preduvjet za uspješno liječenje – istaknuo je Milorad Vasilić, predsjednik Invalidskog ILCO društva Varaždin.