Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo OKRUGLI STOL U Lepoglavi raspravljali o potrebama starijih i nemoćnih osoba

OKRUGLI STOL U Lepoglavi raspravljali o potrebama starijih i nemoćnih osoba


Sa željom otvaranja rasprave između predstavnika jedinice lokalne samouprave, sustava socijalne skrbi, sustava zdravstva te organizacija civilnog društva o problemima s kojima se suočavaju starije i nemoćne osobe, njihovim potrebama i mogućnostima podizanja kvalitete njihova života, Udruga udomitelja "Nada" iz Ivanca organizirala je u Lepoglavi, uz podršku Grada Lepoglave, okrugli stol "Potrebe starijih i nemoćnih osoba s područja grada Lepoglave – izazovi i mogućnosti".

U višesatnoj raspravi u kojoj su sudjelovali predstavnici Grada Lepoglave, Udruge umirovljenika Lepoglava, Centra za socijalnu skrb Ivanec, Društva Crvenog križa Varaždinske županije, mobilnog palijativnog tima Varaždinske županije, Caritasovog doma "Sv. Ivan Krstitelj" iz Ivanca, Udruge udomitelja "Nada" iz Ivanca te zainteresirani građani, u najvećoj su mjeri istaknuti problemi s kojima se susreću starije osobe. Iako društvo kroz rad zdravstveno – socijalnih institucija i organizacija pomaže i vodi brigu o starijim osobama, posebice o onima koje bez pomoć drugih ne bi mogle živjeti, problema i dalje ima. Neke od njih na okruglom su stol navele upravo osobe starije životne dobi kojima je pomoć drugih sve više potrebna. Navedeno je da brojne starije osobe imaju niske mirovine kojima ne mogu samostalno podmiriti troškove smještaja u domove za starije i nemoćne. Moguće je to tek uz sufinanciranje smještaja, ali za to postoje određeni kriteriji. Dio starijih osoba svoju starost želi provesti svojem domu, no potrebna im je pomoć. Iako kroz razne programe ta pomoć dolazi do njih u vidu gerontodomaćica, patronažnih sestara i palijativnih mobilnih timova, čiji je rad ovom prigodom pohvaljen, često ona nije dovoljna, a i zbog nepostojanja evidencije sve osobe kojima je pomoć potrebna nisu registrirane pa pomoć do njih ne stiže. Dio onih koji žive u svojim domovima trebaju povremenu pomoć koji su spremni i platiti, ali, istaknuli su, nemaju je od koga zatražiti pa predlažu da se oformi služba, ili nešto slično, koja bi pružala takve usluge – primjerice cijepanje drva, uklanjanje snijega ispred kuća i slično.

Što se smještaja u domove za starije i nemoćne tiče, predstavnici Caritasova doma iz Ivanca, čiji je rad na ovom okruglom stolu također pohvaljen, istaknuli su kako navedeni dom djeluje samostalno i da je cijena smještaja u dom ekonomska čime se osigurava održivost doma koji mora zadovoljiti brojne stroge kriterije rada takve ustanove. Dio korisnika je u dom smješten uz financijsku pomoć države i Caritasa Varaždinske biskupije, ali i ta pomoć nije dovoljna da se pokrije puna ekonomska cijena njihova smještaja te razliku moraju pokriti korisnici koji sami plaćaju smještaj u dom.
Financijski prihvatljivije zbrinjavanje je zbrinjavanje u udomiteljske obitelji. No, i one se u svom radu, koji zahtjeva veliki trud i odricanje, susreću s brojnim problemima – od toga da se od njih očekuje da provode aktivnosti koje ne spadaju u njihovu domenu djelovanja, da im se ne priznaje radni staž pa do toga da gotovo i nemaju slobodnog vremena, istaknule su predstavnice udomiteljskih obitelji okupljanih u Udrugu udomitelja "Nada" iz Ivanca. Razlozi su to sve manjem broju udomiteljskih obitelji. No, kako su istaknule predstavnice udomiteljskih obitelji, nije sve tako crno, no ipak pozivaju na promjenu zakonskih propisa koji bi bili poticajni za povećanje broja udomiteljskih obitelji.

Na okruglom stolu dotaknuta je i tema otvaranja doma za starije i nemoćne u Lepoglavi. Zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač istaknuo je da je Grad Lepoglava pokrenuo tu inicijativu odradivši do sada sve što je u njegovoj nadležnosti da se taj projekt realizira. Govoreći o mjerama i aktivnostima koje Grad Lepoglava provodi kako bi pomogao starijim i nemoćnim osobama, Kovač je istaknuo da u Gradu vlada "zdrava atmosfera" po pitanju pomoći starijim i nemoćnim osobama.
- Nezgodno je kad se samo od politike očekuje da daje odgovore na pitanja kako pomoći starijim i nemoćnim osobama. Bolje odgovore dat će službe i osobe koje se stručne na tom polju i koje će nam u Gradu pomoći da poboljšamo našu socijalnu politiku – rekao je Kovač te istaknuo suradnju Grada s Udrugom umirovljenika. Istaknuo je i činjenicu da je Grad Lepoglava među prvima krenuo u projekt geronto službe. Osvrnuo se tom prigodom i na slučajeve u kojima djeca ne žele pomagati svojim roditeljima već traže da tu umjesto njih čini netko drugi.
- Neshvatljivo mi je da djeca traže Grad da se brine o njihovim roditeljima jer oni za to nemaju vremena. To je za mene poraz društva – zaključio je Kovač.

Zaključeno je na okruglom stolu da će problema biti sve više jer sve je manje mlađe populacije u našim krajevima. Većina ih odlazi za poslom preko granice ostavljajući starije osobe same.