Uto25022020

Posljednje izmjene11:53:36 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo AKCIJA UPISA U REGISTAR DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVOTVORNIH MATIČNIH STANICA U Lepoglavi upisano 15 novih donora

AKCIJA UPISA U REGISTAR DOBROVOLJNIH DARIVATELJA KRVOTVORNIH MATIČNIH STANICA U Lepoglavi upisano 15 novih donora


Nastavljajući javne kampanje usmjerene na građane, Gradska organizacija SDP-a Lepoglava je 24. travnja uspješno u Lepoglavi provela akciju “Lijek je u nama”, zahvaljujući kojoj je u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica upisano 15 dobrovoljnih darivatelja s područja grada Lepoglave.

Akciju, kojoj su mogli pristupiti građani u dobi od 18 do 40 godina, u njenom su stručnom dijelu proveli djelatnici Zaklade "Ana Rukavina".

Sam proces upisa obuhvaćao je popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.

Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je "Lijek je u nama", a njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote. Do sada je djelovanjem Zaklade "Ana Rukavina" i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.601 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 88 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Gradska organizacija SDP-a zahvalila se svim građanima koji su izdvojili svoje vrijeme za ovu plemenitu akciju zahvaljujući kojoj će možda upravo krv nekog od novih donora upisanih u Registar upravo u Lepoglavi, spasiti život.