Sri19022020

Posljednje izmjene01:02:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Zdravstvo NAJAVA Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica 24. travnja u Lepoglavi

NAJAVA Akcija upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica 24. travnja u Lepoglavi


Zaklada Ana Rukavina održat će u Lepoglavi 24. travnja (utorak) akciju upisa u Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica. Akcija će se održati u prostoru Gradske knjižnice Ivana Belostenca (Hrvatskih pavlina 7) od 10 do 12 sati.

U Hrvatski registar dobrovoljnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica mogu se upisati svi zdravi građani u dobi od 18 do 40 godina.

Proces upisa obuhvaća popunjavanje pristupnice i zdravstvenog upitnika te davanje uzorka krvi za HLA tipizaciju kojim se utvrđuju antigeni tkivne snošljivosti. Upis u Hrvatski registar prvi je korak koji je potrebno ispuniti kako bi se pomoglo teško oboljelima od akutnog i kroničnog oblika leukemije te bolesnika s teškim oštećenjem koštane srži diljem svijeta.
Poruka svake akcije upisa u Hrvatski registar je lijek je u nama. Njome Zaklada želi podsjetiti građane kako u sebi nosimo lijek kojim možemo spašavati živote.

Do sada je djelovanjem Zaklade Ana Rukavina i Hrvatskog registra, koji je dio svjetskog registra (Bone Marrow Donors Worldwide), upisano 59.601 potencijalnih darivatelja krvotvornih matičnih stanica, a šansa za život dana je za 88 oboljelih osoba u Hrvatskoj i inozemstvu.

Akciju u Lepoglavi Zaklada Ana Rukavina organizira u suradnji s Gradskom organizacijom SDP-a Lepoglava koja je dala inicijativu za održavanje ove akcije u Lepoglavi.