Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge UDRUGA PRIVATNIH ŠUMOVLASNIKA KESTEN U 15 godina rada izgrađeno više od 29 kilometara šumskih prometnica

UDRUGA PRIVATNIH ŠUMOVLASNIKA KESTEN U 15 godina rada izgrađeno više od 29 kilometara šumskih prometnica


Udruga privatnih šumovlasnika "Kesten" u 15 godina postojanja etablirala se u jednu od najboljih takvih udruga u Hrvatskoj. Istaknuto je to mnogo puta do sada kao i na redovitoj Skupštini Udruge održanoj 28. veljače u Žarovnici.

Tomo Rešetar, koji je na čelu Udruge od njenog osnutka, istaknuo je da je u 15 godina postojanja Udruge kroz nju prošlo oko 300 članova. Trenutno Udruga broji 146 članova, a djeluje na području Grada Lepoglave čijih je 49.7 % površine prekriveno šumama.
Jedan od najznačajnijih programa koji Udruga provodi koristeći sredstva iz Općekorisnih funkcija šuma je izgradnja šumskih prometnica koje omogućuju pristup šumskih površinama brojnim privatnim šumovlasnicima. Od 2008. godine, od kada se taj program provodi, pa do 2020. izgrađeno 29.600 metara šumskih površina na cijelom području Grada Lepoglave. Vrijednost tih investicija doseže vrijednost od šest milijuna kuna.
- U 2019. godini je od strane Grada Lepoglave uređene su prometnice Plat-Vrtača-Ječmenišće te Jabori. Od strane Ministarstva poljoprivrede prihvaćeni su zahtjevi za održavanje šumskih prometnica Strupari-Črešnjevo i Graba-Mahunovo koji su odobreni za financiranje u 2020. godini – istaknuo je Rešetar dodavši da je Udruga na natječaj iz Programa ruralnog razvoja prijavila projekt "Šumska idila Ravne gore" vrijedan 328.900 kuna, a čija se realizacija očekuje u ovoj godini.
Podsjetio je i da udruga raspolaže vitla, cjepače i pilu koju tijekom godini koriste članovi Udruge.

Na Skupštini su povodom 15 godina postojanja podijeljene zahvalnica svima koji su poduprijeti rad Udruge kao i svim njenim članovima.

Nazočne na Skupštini je ispred Grada Lepoglave pozdravio zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Zorislav Rodek te državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop kao i predstavnici susjednih udruga šumovlasnika.