Pon13072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge VATROGASTVO (FOTO) Blagoslovljeno novo navalno vatrogasno vozilo DVD-a Lepoglava

VATROGASTVO (FOTO) Blagoslovljeno novo navalno vatrogasno vozilo DVD-a Lepoglava


U spomenici Dobrovoljnog vatrogasnog društva Lepoglava 8. veljače 2020. godine bit će zapisan kao jedan od najznačajnijih datuma u njegovoj povijesti. Tog je dana Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lepoglava gradonačelnik Grada Lepoglave Marijan Škvarić predao ključeve novog navalnog vatrogasnog vozila MAN TG 13.290.

- Jedna od najboljih udruga na gradskom području su vatrogasci koji svoj odgovoran zadatak zaštite ljudi i njihove imovine obavljanju, prije svega, dragovoljno. Da bi to činili još kvalitetnije i uspješnije potrebno ih je opremiti vrhunskom opremom, a što smo učinili nabavkom ovog vatrogasnog vozila čija vrijednost, zajedno s opremom koja se u njemu nalazi, doseže vrijednost od oko 2.4 milijuna kuna. Velika su to sredstva za Grad Lepoglavu no zahvaljujući tome što znamo odrediti naše prioritete i doseći postavljene ciljeve, danas imam čast i zadovoljstvo predati ključeve novog navalnog vozila Dobrovoljnom vatrogasnom društvu Lepoglava – rekao je gradonačelnik Marijan Škvarić predajući ključeve novog navalnog vozila predsjedniku DVD-a Lepoglava Damiru Fundi.

-Trebalo je proći više od 40 godina da bi Dobrovoljno vatrogasno društvo Lepoglava dobilo novo navalno vozilo. Sretni smo zbog toga i svjesni da se bez podrške Grada i gradonačelnika to ne ni dogodilo – istaknuo je predsjednik DVD-a Lepoglava Damir Funda.

Za nabavku vozila podignut je kredit u iznosu od 1.8 milijuna kuna čiju će otplatu financirati Grad Lepoglava koji je u posljednjih 15-ak godina financirao nabavku 11 vatrogasnih vozila koja koriste vatrogasna društva s gradskog područja.

Novo vatrogasno vozilo blagoslovio je kapelan Policijske kapelanije “Svetog Marka Križevčanina” vlč. Ozren Bizek, rodom iz Lepoglave, a na službi u župi Peteranec.

Uslijedio je defile centrom Lepoglave u kojem su, predvođeni novim vatrogasnim vozilom i uz glazbenu pratnju Limene glazbe Lepoglava, bili vatrogasci i njihove kolege iz drugih vatrogasnih društava te gosti i uzvanici među kojima i predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović, počasni predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Zvonko Biškup i general Mladen Markač.

Uskoro još jedno vozilo za DVD Lepoglavu

Svečanost je nastavljena 122. sjednicom Skupštine DVD-a Lepoglava na kojoj je predsjednik Vatrogasne zajednice Varaždinske županije Nedjeljko Vukalović istaknuo da je DVD Lepoglava opremljeno najsuvremenijim vatrogasnim vozilom u Vatrogasnoj županiji te ima najsuvremeniji vozni park.
- Zadovoljan sam što Grad Lepoglava u vatrogascima vidi suradnike. S druge strane Vatrogasna zajednica Varaždinske županije u Lepoglavi vidi ogledni primjer razvoja vatrogastva – istaknuo je Vukalović najavivši da će DVD Lepoglava uskoro dobiti još jedno vatrogasno vozilo. Riječ je o novom kombi vozila koje je Vatrogasna zajednica Varaždinske županije nabavila zahvaljujući sredstvima dobivenima s državne razine, a koje je svojom odlukom dodijelila DVD-u Lepoglava.

Na Skupštini su dodijeljena brojne zahvalnice uključenima u nabavku novog navalnog vatrogasnog vozila. Posebne plakete dodijeljen su Gradu Lepoglavi, predsjedniku Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Mariju Canjugi te gradonačelniku Marijanu Škvariću koji je tom prigodom istaknuo da ovim nisu završena ulaganja u vatrogastvu na području Grada Lepoglave. Naime, ove će godine započeti izgradnja vatrogasno-društvenog doma u Kamenici, na natječaj Ministarstva graditeljstva za energetsku obnovu društvenih domova bit će prijavljen spreman projekt energetske obnove vatrogasnog doma u Višnjici dok će se početkom iduće godine nastaviti s aktivnostima vezanima za projekt izgradnje vatrogasnog centra u Lepoglavi.
- U posljednjih samo nekoliko godina Grad Lepoglava je u vatrogastvo uložio oko 15 milijuna kuna – zaključio je gradonačelnik Škvarić.

Predsjednik Vatrogasne zajednice Grada Lepoglave Marijo Canjuga, poput ostalih koji su se obratili članovima Skupštine, pohvalio je nabavku novog vatrogasnog vozila te istaknuo njegovu važnost u povećanju sigurnosti građana ne samo na području Grada Lepoglave već i okolice. Dodao je da je uz ulaganje u opremu za razvoj vatrogastva, ali i njegovo očuvanje, potrebno ulagati i u vatrogasce bez kojih oprema ne bi predstavljala ništa. Naglasio je važnost poticanja mladih da se uključuju u vatrogastvo najavivši ulaganja gradske Vatrogasne zajednice upravo u taj važan segment razvoja vatrogastva.

Na Skupštini su dodijeljena i vatrogasna priznanja članovima DVD-a Lepoglava. Tako su Stjepanu Rogini, Darku Pašaliću i Ivanu Hojsaku dodijeljene spomenice za 40, a Rudolfu Fundi za čak 70 godina uspješnog rada u vatrogasnoj organizaciji. Dino Kliček proglašen je najvatrogascem DVD-a Lepoglava u 2019. godini.