Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA " Nije dobro to što se antifašistička borba gura na povijesne margine"

UDRUGA ANTIFAŠISTIČKIH BORACA I ANTIFAŠISTA " Nije dobro to što se antifašistička borba gura na povijesne margine"


Svoju redovitu godišnju Skupštinu u Lepoglavi je održala Udruga antifašističkih boraca i antifašista Ivanec. Udruga je to koja djeluje na području bivše općine Ivanec, a u najvećoj mjeri okuplja članove s područja Grada Lepoglave.

Predsjednica Udruge, Marija Varović istaknula je, podnoseći izvješće o radu u protekloj godini, da je djelovanje Udruge bilo usmjereno promicanju antifašizma i razvijanju antifašističkih demokratskih tradicija te suprotstavljanju omalovažavanja i ignoriranja tekovina NOB-a kao i suprotstavljanju oživljavanja fašizma i nacizma u bilo kojem obliku.
- Nažalost, svjedoci smo da u našem društvu nadalje postoje revizionisti povijesti te krivotvoritelji povijesnih podataka o žrtvama i stradalima od nacističke i ustaške ideologije u 2. svjetskom ratu. Vidimo da se čak i povjesničari podijelili u tumačenju povijesnih događaja, a povijest nas poučavaju susjedne države – poručila je Varović. Podnoseći izvješće o radu nabrojila je obilježavanja obljetnica te brojne komemorativne aktivnosti u kojima su, odajući počast žrtvama fašizma te preminulim i poginulim antifašistima, sudjelovali članovi Udruge. Istaknula je i žal što u se u rad Udruge ne uključuju mladi.

A da je mlade potrebno upoznavati s povijesnim činjenicama i zlom koje je donio i predstavljao fašizam istaknuo je gradonačelnik Grada Lepoglave, Marijan Škvarić.
- Ideja antifašizma mora živjeti među nama i mi je moramo prenositi – poručio je Škvarić.

Da nije dobro to što se antifašistička borba gura na povijesne margine rekao je član Udruge, Josip Podsečki.
- Potrebno je što više isticati našu borbu protiv fašizma – dodao je Podsečki.

Na Skupštini je istaknut i problem održavanja spomenika NOB-a od kojih je država digla ruke. Njihova obnova i održavanje sada ovise o jedinicama lokalnih samouprava na čijem se području nalaze. U tom je kontekstu predsjednica Udruge, Marija Varović pohvalila dobru suradnju s Gradom Lepoglavom koji je prošle godine financirao obnovu spomenika u Parku žrtava fašizma u Lepoglavi te je istaknula potrebu za obnovom Spomen groblja. Predložila je i da se zatvorske ćelije Josipa Broza Tita i Franje Tuđmana, koje se nalaze u prostoru pavlinskog samostana, urede i stave u turističku funkciju.
Gradonačelnik Škvarić najavio je početak obnove Spomen groblja. Ono bi se obnavljalo u fazama, a s prvom bi se krenulo već tijekom ove godine.