Ned19012020

Posljednje izmjene03:15:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge ODRED IZVIĐAČA LEPOGAVA Lepoglavski izviđači sudjelovali u projektu pošumljavanja Dalmacije

ODRED IZVIĐAČA LEPOGAVA Lepoglavski izviđači sudjelovali u projektu pošumljavanja Dalmacije


Savez izviđača Hrvatske u suradnji s Hrvatskim šumama i Hrvatskom gorskom službom spašavanja pokrenuo je kampanju Boranka,  projekt pošumljavanja opožarenih područja Dalmacije. Svaki vikend tijekom listopada i studenog okupit će se volonteri koji će zasaditi nova stabla čempresa, pinije, crnog i primorskog bora i crnog jasena.
Proteklog vikenda na Mosoru je oko 300 volontera, među kojima su bili i članovi Odreda izviđača Lepoglava zasadilo gotovo 3 000 sadnica.

U sklopu kampanje, od stabala u požarima izgorjelih borova napravljene su bojice - simbolično nazvane boralice. Građanima širom Hrvatske podijeljeno je 100.000 paketića boralica, a oni se mogu uključiti u kampanju tako da nacrtaju stablo, daju mu ime i smjeste ga u virtualnu šumu preko posebne aplikacije na adresi www.boranka.hr. Za svako stablo u virtualnoj šumi, posadit će se pravo.

Za akciju Boranku je već sada prijavljeno oko 2500 volontera i najveće je volontersko pošumljavanje opožarenih područja ikad organizirano u Hrvatskoj.