Sub20042019

Posljednje izmjene01:55:39 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Udruge BRANITELJI Osnovano neformalno koordinacijsko tijelo braniteljskih udruga s područja gradova Ivanca i Lepoglave

BRANITELJI Osnovano neformalno koordinacijsko tijelo braniteljskih udruga s područja gradova Ivanca i Lepoglave


Održan je još jedan u nizu sastanaka vodstava braniteljskih udruga s područja gradova Ivanca i Lepoglave.

Ovakvi su sastanci u posljednje vrijeme održavaju po potrebi, a s ciljem da se usklade aktivnosti među udrugama, kao i zbog bolje međusobne komunikacije, posebice one vezane uz provedbu zajedničkih projekata.

Zbog potpune inertnosti aktualnog vodstva Kordinacije braniteljskih udruga grada Ivanca na početku sastanka je, a vezano na ranija pozitivna iskustva, predloženo da se osnuje neformalno tijelo sastavljeno od predsjednika, potpredsjednika, tajnika ili drugih članova udruga. Ono bi se sastajalo po potrebi, u svrhu poboljšanja rada, bolje međusobne komunikacije među udrugama na dobrobit članova udruga, svih hrvatskih branitelja, a u konačnici i društva u cjelini.

Predloženo je da djeluje pod nazivom Koordinacija braniteljskih udruga Gradova Ivanca i Lepoglave, a njezinim se formiranjem ne ulazilo u 'autonomnost' rada i odlučivanja udruga, već isključivo djelovalo na zajedničkim, interesima i programima koji su u potpunosti kompatibilni.

Za predsjednika je izabran Ljudvek Cikač iz UDVDR Ogranak Ivanec, potpredsjednika Dražen Husnjak iz Udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, a za tajnika Dražen Geček iz UDVDR Ogranak Ivanec.
Uz imenovane, članovi Koordinacije će biti Vjekoslav Špac i Darko Bregović iz HVIDR-a Ivanec, Željko Geček iz Udruge branitelji Hrvatske Lepoglava, Željko Đurin iz UDVDR Ogranak Ivanec, te Kristijan Vusić iz obitelji poginulih hrvatskih branitelja.

Sastanku se nisu odazvali iz Hrvatskog časničkog zbora Ivanec te će s njima naknadno iskomunicirati o aktivnostima u Koordinaciji, kao i s još nekim udrugama koje sjedišta imaju na području bivše Općine Ivanec. Svoje sudjelovanje u Koordinaciji potvrdio je sa svoja dva člana UDVDR Ogranak Maruševec – Tihomir Buden i Josip Popijač. Ovisno o potrebama i opsegu događanja Koordinaciji će biti priključeni i drugi, a po prijedlogu pojedinih braniteljskih udruga.

Raspravljalo se o mogućnostima da se narednih godina više poradi na usklađivanju programa kako se ne bi događalo da se u kratkom vremenskom periodu, pa čak i u iste dane, održavaju manifestacije u organizaciji različitih braniteljskih udruga, jer se u ti slučajevima događa da se 'jedni drugima', zbog svojih obveza, nisu u mogućnosti odazvati.
Kao što je, npr., slučaj sa spomenuta dva turnira gdje se zbog svojih obveza ne mogu svi zainteresirani odazvati ili u slučaju nedavno kada se istog dana održavao memorijalni pohod u Ivancu i obilježavao Dan oružanih snaga u Lepoglavi.Kako se tako nešto ne bi događalo ubuduće, a cijenjeći napore i značaj obilježavanja Dana oružanih snaga u Lepoglavi iz UDVDR Ogranak Ivanec najavili su da će Memorijalni pohod u suradnji sa Planinarskim klubom Ivanec od naredne godine 'pomaknuti' na raniji termin.

Veći dio sastanaka raspravljalo se o nadolazećim aktivnostima, ponajviše o obilježavanju Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja koju organizira Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava te o 13. Memorijalnom turniru sjećanja na poginule vukovarske branitelje Tomu Jambora, Josipa Kapustića i Stjepana Vusića te je potvrđen termin njegova održavanja – 24. i 25. kolovoza.
Organizaciju i provedbu vodit će novoosnovana Koordinacija, a s obzirom da na opseg obveza, slijedeći sastanak na tu temu bit će održan vrlo brzo i na njega će biti pozvane sve zainteresirane strane, odnosno svi koji sudjeluju u njegovoj zahtjevnoj realizaciji.
A kako se u budućnosti više ne bi događalo da se manifestacije 'podudaraju', dogovoreno je da će svaka udruga početkom prosinca ove godine dostaviti svoje pisane programe za 2019. i na sastanku Koordinacije u potpunsoti ih uskladiti.
Isto tako, dogovoreno je da će se sastanci Koordinacije svaki puta održavati na drugoj lokaciji, pa će tako naredni biti 3. ili 4. srpnja u Lepoglavi, a domaćin će mu biti Udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava.