Pet05032021

Posljednje izmjene08:59:04 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo HVALEVRIJEDNA AKCIJA SPELEOLOŠKE UDRUGE "KRAŠEVSKI ZVIRI" Iz Jelovec jame i rudnika Velika Sutinska izvukli gotovo tri kubična metra otpada

HVALEVRIJEDNA AKCIJA SPELEOLOŠKE UDRUGE "KRAŠEVSKI ZVIRI" Iz Jelovec jame i rudnika Velika Sutinska izvukli gotovo tri kubična metra otpada


Članovi Speleološke udruge „Kraševski zviri“ Ivanec organizirali su u nedjelju, 7. lipnja čišćenje Jelovec jame i rudnika Velika Sutinska na području Ravne gore.
Educiranim speleolozima iz Speleološke udruge "Kraševski zvir" u ovoj su se hvalevrijednoj akciji pridružili članovi Hrvatske gorske službe spašavanja – stanice Varaždin, vatrogasci iz DVD-a Kamenica i DVD-a Lepoglava te speleolozi suradnici. Svi zajedno iz dva su navedena speleološka objekta izvukli gotovo tri kubična metra otpada te nakon toga na njihovom ulazu postavili crvene pločice s natpisom „www.cistopodzemlje.info“. Navedene pločice označavaju da je riječ o očišćenom objektu.

Još prošle su godine onečišćeni objekti prijavljeni volonterskoj speleološkoj inicijativi „Čisto podzemlje“ koja se bori protiv odbačenog otpada u speleološkim objektima te očuvanju krša, a čiji je aktivan sudionik Speleološka udruga „Kraševski zviri“ Ivanec.

Od više onečišćenih speleoloških objekata koji su prijavljeni na području Grada Lepoglave – Jelovec jama, Jadekova jama, Jama na Roščici, Vranjka jama, rudnik Velika Sutinska na Ravnoj gori te Markova (Bračkova) jama na Ivanščici, za prvo čišćenje izabrana su upravo ova dva objekta koja se nalaze na vodozaštitnom području izvorišta „Ravna gora“ (Jelovec jama) i „Sutinska“ (rudnik Velika Sutinska).

Jelovec jama nalazi se blizu Cimerplaca na Ravnoj gori, u blizini glavnog makadamskog puta (Predragov put). Pristup do jame je poprilično strmi, dok se u okolici jame nalazi gusto raslinje zbog čega je sam ulaz u jamu teško uočljiv. Jamu je 2007. godine istražilo Hrvatsko biospeleološko društvo iz Zagreba. Jama je dubine 12 m i tlocrtne duljine 18 m. Prilikom istraživanja otpad nije bilo zabilježen. Onečišćenje jame evidentirano je 2017. godine prilikom monitoringa SU „Kraševski zviri“. Tada su na dubini od 10-ak metara uočene crne i žute plastične vreće, a sadržaj vreća su bile životinjske kosti.
Izvlačenje otpada na površinu tijekom provedene akcije bilo je zahtjevno zbog samih priprema odnosno izrade sidrišta u jami čija je funkcija bila transport speleologa te otpada. Kako jama nije vertikalna okomito, već je na ulazu kosina, to je zahtijevalo poduži transport otpada na površinu. Izvlačenje otpada je bilo organizirano tako da su speleolozi na dnu punili transportne vreće s otpadom, nakon čega je otpad podizao jedan speleolog u sredini vertikale te dalje dodavao otpad ostatku ekipe na površini. Od ulaza jame otpad je bio transportiran na leđima vrijednih volontera do makadamskog puta gdje se razvrstavao na različite vrste otpada.

Manje zahtjevno izvlačenje otpada bilo je iz rudnika Velika Sutinska, umjetnog speleološkog objekta koji je smješten u blizini vodocrpilišta „Sutinska“. Rudnik je 2007. godine istraživalo Hrvatsko biospeleološko društvo iz Zagreba. To je zapravo napušteni rudarski, istražni rov kojeg je iskopala željezara iz Siska 50-ih godina prošlog stoljeća kako bi otkrila za eksploataciju isplative količine željezne rude. Kanal je jednostavne morfologije, horizontalan, bez nagiba, duljine oko 15 metara te prosječne visine i širine oko dva metra.
Iz rudnika je u akciji čišćenja izvađeno različitog vrsta otpada: staklenog (boce) otpada, plastičnog otpada (strgane bačve), plastične i metalne ambalaže od ulja, boja i lakova te lektroničkog otpada ispred samog ulaza u rudnik. Navedeni otpad je transportiran „ljudskim lancem“ preko potoka Žarovnica do asfalta, kako bi ga mogli dalje preuzimati ovlaštena komunalna poduzeća.

U kasnijoj fazi, na ulaz očišćenih speleoloških objekata u planu je postavljanje znakova upozorenja o zabrani odbacivanja otpada.

Kako bi se podigla ekološka svijet građana, nakon akcija čišćenja održat će se predavanje o zaštiti okoliša te problematici otpada u podzemlju.

Akciju je financijski podržao Grad Lepoglava na temelju rezultata Javnog natječaja financiranje programa i projekata udruga od interesa za opće dobro koje provode udruge na području Grada Lepoglave u 2020. godini.

foto: SU "Kraševski zviri"