Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SIGURNO U PROMETU Školska prometna prometna jedinica regulirat će promet u okolici škole u Lepoglavi

SIGURNO U PROMETU Školska prometna prometna jedinica regulirat će promet u okolici škole u Lepoglavi


Na inicijativu Vijeća za prevenciju kriminaliteta Grada Lepoglave, a u suradnji s OŠ Ante Starčevića Lepoglava te Policijskom postajom Ivanec, u lepoglavskoj je Osnovnoj školi formirana školska prometna jedinica.

Ovih je dana Grad Lepoglava opremio jedinicu pa se ukazala prigoda da njeni pripadnici, učenici sedmog razreda, isprobaju opremu i prezentiraju kako će ubuduće, s ciljem povećanja sigurnosti učenika, regulirati promet u okolici škole.

- Ulaganje u sigurnost građana nije samo izgradnja nogostupa i uređenje cesta. Postoji i ovaj društveni segment. Za nabavku opreme izdvojili smo tisuću kuna što je mali trošak u odnosu na to koliko dobrog možemo dobiti formiranjem ove školske prometne jedinice za koju vjerujem da će povećati sigurnost učenika u prometu – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač prilikom uručenja opreme pripadnicima školske prometne jedinice. Dodao je da vjeruje da će s povećanjem sigurnosti učenika u prometu roditelji češće svoju djecu puštati da sama dolaze u školu, a ne ih voziti do škole autom zbog čega se kod škole u jutarnjim satima stvaraju velike gužve i povećava rizik od prometnih nesreća.

Pripadnici školske prometne jedinice za zadatke koji ih očekuju pripremaju se u školi u okviru nastave tehničke kulture te kroz edukaciju koju provodi policija.
- U sklopu kurikuluma tehničke kulture učenici savladavaju teoriju dok u radu s policijom rade na praktičnim znanjima potrebnima za člana školske prometne jedinice – pojašnjava Vjekoslav Kolar, učitelj tehničke kulture u OŠ Ante Starčevića Lepoglava.

- Ovo je priprema za jesen, za početak nove školske godine. Vjerujem da ćemo angažmanom školske prometne jedinice povećati sigurnost sudionika u prometa u blizini škole u Lepoglavi. Na žalost, kategorija pješaka u prometu je ugrožena. Kad je o pješacima riječ imamo dosta stradavanja upravo djece. U sprječavanju toga vjerujem da će nam pomoći i ova aktivnost koju provodimo u suradnji s Gradom Lepoglavom i OŠ Ante Starčevića Lepoglava – istaknuo je Mario Medenjak, načelnik Policijske postaje Ivanec.

Ravnatelj škole, Ratko Tomić pojasnio je da će pripadnici školske prometne jedinice regulirati promet na županijskoj prometnici uz školu te na školskom parkiralištu koje je često vrlo prometno, posebice u jutarnjim satima kada roditelji dovoze djecu u školu te kasnije kad dolaze po njih da bi ih nakon završetka nastave odvezli kući.