Uto02062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SURADNJA Projekt pružanja fizičke i psihološke pomoći braniteljima

SURADNJA Projekt pružanja fizičke i psihološke pomoći braniteljima


Predstavnici Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma predstavili su na sastanku održanom u prostoru Gradske uprave u Lepoglavi projekt pružanja fizičke i psihološke pomoći braniteljima u njihovim vlastitim domovima.

Projekt su članovi Udruge Puma – predsjednik Robert Puja i tajnik Udruge, Ignac Tkalec predstavili lepoglavskom gradonačelniku Marijanu Škvariću te predstavnicima udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava – predsjedniku Draženu Husnjaku te članu Vijeća Udruge, Mirku Drušku.

Udruga veterana 7. gardijske brigade Puma navedeni je projekt kandidirala na natječaj Europskog socijalnog fonda "Razvoj i širenje mreže izvaninstitucionalnih usluga za hrvatske branitelje i stradalnike Domovinskog rata".

Projektom je obuhvaćena šira regija pa tako i Grad Lepoglava, a trajao bi dvije godine.

Predsjednik Udruge Puma, Robert Puja istaknuo je da problem u operativnoj primjeni projekta stvara činjenica da se branitelji, koji imaju potrebe za ovakvom vrstom pomoći, ne žele sami javiti i zatražiti pomoć te je u provedbi projekta Udruzi potrebna pomoć jedinica lokalnih samouprava i domicilnih braniteljskih udruga. Tajnik Ignac pojasnio je da branitelji krivo percipiraju ovu pomoć doživljavajući je kao socijalnu pomoć što ona nije. Zbog toga su, na sastanku održanom u Lepoglavi, predstavnici Udruge veterana 7. gardijske brigade Puma zatražili podršku Grada Lepoglave i udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava koja nije izostala. Angažmanom udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava utvrđena je potreba za pružanjem fizičke i psihološke pomoći nekolicini branitelja koji su je spremni prihvatiti. Popis tih branitelja bit će dostavljen Udruzi veterana 7. gardijske brigade Puma.

Gradonačelnik Škvarić pohvalio je projekt podsjetivši da i Grad Lepoglava u suradnji s udrugom Branitelja Hrvatske Lepoglava te kroz vlastite socijalne programe pruža podršku i pomaže braniteljima u potrebi. Podsjetio je da se u Lepoglavi priprema otvaranje Centra za branitelji u kojem bi branitelji također mogli potražiti potrebnu im pomoć.

Podršku je projektu ispred udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava dao njen predsjednik Dražen Husnjak. Najavio je tom prigodom uvrštavanje realizacije projekta u Program rada udruge u kojem je pružanje pomoći braniteljima jedan od prioriteta.

Inače, zbog iznimnog interesa i velikog broja prijavljenih projekta, prvi je natječaj poništen, a novi će biti raspisan početkom ožujka ove godine.