Uto02062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo ODANA POČAST POVODOM DANA MRTVIH Posebna počast odana poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama fašističkog terora

ODANA POČAST POVODOM DANA MRTVIH Posebna počast odana poginulim hrvatskim braniteljima i žrtvama fašističkog terora


Povodom Dana mrtvih, izaslanstva Grada Lepoglave odala su počast preminulima na grobljima i spomen obilježjima poginulim hrvatskim braniteljima te antifašistima poginulima u 2. svjetskom ratu u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici te na Spomen groblju u Lepoglavi.

- Više nego ikad moramo čuvati sjećanje na žrtve fašističkog terora i one koji su pali boreći se protiv nadirućeg fašizma u 2. svjetskom ratu. Činimo to i u ovoj prigodi kada se sjećamo svih naših preminulih – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Grada Lepoglave, Hrvoje Kovač prigodom polaganja vijenaca na Spomen groblju u Lepoglavi. Istaknuo je Kovač tom prigodom i potrebu za uređenjem Spomen groblju i nadu da će i tak zahvat napokon doći na red.

Uz Grad Lepoglavu, vijenac je položila i udruga Saveza antifašističkih boraca i antifašista Ivanec, ogranak Lepoglava čija je predsjednica Marija Varović istaknula kako se i ovom prigodom na grobovima i spomen obilježjima stradalih od fašističkog terora treba položiti cvijet i upaliti svijeću. Također je izrazila nadu da će se iduće godine na Spomen groblju okupiti više ljudi kako bi odalo počast žrtvama fašističkog terora.

Počast poginulim braniteljima

Posebna počast, u nazočnosti članova obitelji poginulih branitelja i braniteljskih udruga te članova Gradskog vijeća i mjesnih odbora odana je poginulim hrvatskim braniteljima kod spomen obilježja u Lepoglavi te u Kamenici i Višnjici.
- Dan svih svetih, dan spomen na mučenike dan je kada se i simbolično prisjećamo naših poginulih branitelja, naših mučenika koji su dali svoje živote za Hrvatsku. Također ovih se dana prisjećamo i svih naših preminulih sugrađana, prijatelja i članova obitelji. I njima ovom prigodom odajemo počast – istaknuo je zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač prigodom polaganja vijenaca kod spomen križa na gradskom groblju u Lepoglavi.
Predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava, Dražen Husnjak poimenice se prisjetio svih 12 poginulih branitelja s područja Grada Lepoglave na čijim su grobovima također upaljene svijeće.
Počast je braniteljima odana minutom šutnje i uz mirozov te molitvom koju je predvodio župni vikar župe Lepoglava, vlč. Branko Horvat.