Pon21092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo POKOP ŽRTAVA PORAĆA (FOTO) U Višnjici pokopani posmrtni ostaci ubijenih nakon završetka 2. svjetskog rata u šumi Belaš

POKOP ŽRTAVA PORAĆA (FOTO) U Višnjici pokopani posmrtni ostaci ubijenih nakon završetka 2. svjetskog rata u šumi Belaš


Uz počasni pucanj pripadnika Hrvatske vojske te kuburaša iz Prve kubure Višnjica, u Višnjici su, na mjesnom groblju, u zajedničku kosturnicu sahranjeni prošle godine ekshumirani posmrtni ostaci ubijenih nakon 2. svjetskog rata u šumi Belaš.

- Prije 73 godine u šumi Belaš, baš kao i sada, čuli su se pucnjevi. Danas su na počast tamo pucali kuburaši, a tada oni koji su ubili ljude čije posmrtne ostatke danas pokapamo – rekao je Zdravko Jakop, tajnik u Ministarstvu obrane i izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović prilikom ukopa posmrtnih ostatak ubijenih u šumi Belaš u svibnju 1945.
- Danas smo tim ljudima omogućili dostojan pokop – rekao je Jakop te istaknuo da se za vrijeme procesa utvrđivanja činjenica vezanih za stravičan događaj iz 1945. godine, kada su partizani u Višnjicu doveli pripadnike poraženih vojnih formacija, većinom iz okolice Varaždina, te ih u šumi Belaš ubili bez suđenja, susretao s još uvijek prisutnim strahom svjedoka da govore o tome što su tada vidjeli.

U Višnjici je pokopu posmrtnih ostataka ubijenih u šumi Belaš nazočio i ministar branitelja Tomo Medved čije je ministarstvo provelo postupak ekshumacije.
- Tek istina može dovesti do prave pomirbe u društvu i njena je uloga neizmjerno važna u odgoju naših mladih naraštaja. Slobodu koju uživamo dugujemo svim hrabrim domoljubima koji su za nju ginuli kroz našu bremenitu povijest, a posebno našim hrvatskim braniteljima. Ne treba okretati glavu od prošlosti, ali ne kako bismo manipulirali povijesnom istinom u dnevno političke svrhe, produbljivali podjele, izazivali nove sukobe i razdore, već kako bi se prisjetili lekcija koje smo naučili iz tamnog poglavlja naše prošlosti. Budućnost Hrvatske moramo graditi jedino na vrijednostima tolerancije, razumijevanja i uvažavanja – poručio je Medved dodavši da je pravo svake obitelji da sazna istinu o sudbini svojih najbližih te da žrtve budu dostojno sahranjene.
- Nadamo se da ćemo s jednakim uspjehom ostvariti ovakvu kvalitetnu suradnju i s drugim jedinicama lokalne samouprave u kojima sahrane posmrtnih ostataka planiramo u sljedećem razdoblju – pohvalio je suradnju Ministarstva branitelja s Gradom Lepoglavom.
A ukupan broj prijavljenih lokacija mogućih pojedinačnih i masovnih grobnica iz razdoblja 2. svjetskog rata i poraća je 936.

Ispred Hrvatskog sabora okupljenima se obratio saborski zastupnik Anđelko Stričak.
- Hvala našim generalima. Namjerno sam naglasio generalima jer da nije bilo hrvatskih branitelja, naših ratnih zapovjednika, generala pobjedničke Hrvatske vojske i Policije pitanje je da li bi danas mogli svjedočiti ovome – poručio je Stričak dodavši da iz prošlosti treba učiti kako nam se ne bi opet dogodili zločinački režimi koji su sijali strah i mržnju.

Nakon polaganja lijesa s ekshumiranim posmrtnim ostacima 10 osoba, vijence su ispred grobnice položili: ispred obitelji žrtava, Ivan Kuret; ispred Republike Hrvatske izaslanik predsjednice RH i državni tajnik u Ministarstvu obrane, Zdravko Jakop te izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora i saborski zastupnik Anđelko Stričak; u ime predsjednika Vlade RH i Ministarstva branitelja, ministar branitelja Tomo Medved i njegov pomoćnik Stjepan Sučić; u ime Ministarstva obrane i Oružanih snaga Republike Hrvatske, pukovnik Roman Kelnerić i pomoćnik ministra obrane Zoran Piličić; ispred Grada Lepoglave i Varaždinske županije, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić, njegov zamjenik Hrvoje Kovač, predsjednik Gradskog vijeća Grada Lepoglave, Robert Dukarić i predsjednik Skupštine Varaždinske županije Alen Runac. Vijence su položili i svijeće upalili i predstavnici udruga proizašlih iz 2. svjetskog rata te Domovinskog rata.

Uoči pokopa posmrtnih ostataka na groblju u Višnjici, u višnjičkoj je župnoj crkvi varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak, u koncelebraciji s domaćim župnikom vlč. Dragutinom Šimekom, policijskim kapelanom vlč. Ozrenom Bizekom i drugim svećenicima, predvodio misu zadušnicu za ubijene u šumi Belaš.

Uoči misnog slavlja pročitano je pismo koje je ovim povodom uputila predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, a u kojem, između ostalog, stoji da je više puta isticala pravo svakog na obilježeno grobište te da se sahranom posmrtnih ostataka žrtava, kao i u Višnjici, ispunjava temeljna ljudska i kršćanska dužnost. Zahvalila se predsjednica svima koji su omogućili da se u Višnjici dostojno sahrane posmrtni ostaci ubijenih u šumi Belaš.

Varaždinski biskup Josip Mrzljak s propovjedaonice se osvrnuo na komunistički sustav čije su žrtve i ubijeni u šumi Belaš. Nazvao ga je sustavom koji je, suprotno kršćanstvu, propovijedao mržnju odnosno kako treba mrziti svog neprijatelja.
- Kad se u Rusiji pojavio komunizam, blaženi Alojzije Stepinac rekao je da to nije dobar sustav jer je protiv Boga, a time i protiv čovjeka. Tom je sustavu neprijatelj bio svaki čovjek koji nije bio za njega i nije prihvaćao tu bezbožnu ideologiju – poručio je biskup Mrzljak dodavši da se ovim pokopom želi ispraviti zlo koje se dogodilo u šumi Belaš.

Uz brojne mještane Višnjice i članove višnjičkih i udruga iz okolice, pokopu su nazočili i gradonačelnici i načelnici te gosti iz drugih gradova i općina. Svi okupljeni, posmrtne su ostatke ubijenih u šumi Belaš ispratili u sprovodnoj koloni koja je lijes s ostacima žrtava pratila od crkve do mjesnog groblja u Višnjici.