Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo BICIKLISTIČKI MARATON Sudionici biciklističkog maratona u Višnjici odali počast Stjepanu Križancu

BICIKLISTIČKI MARATON Sudionici biciklističkog maratona u Višnjici odali počast Stjepanu Križancu


U Hrvatskoj se na brojne načine obilježavaju Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Udruga HVIDR-a Bjelovar tim je povodom, u sklopu vlastitog projekta promicanja vrijednosti o Domovinskom ratu – "Zajedno putevima istine", organizirala biciklistički maraton čiji su sudionici u srijedu, 1. kolovoza stigli do Višnjice gdje su odali počast poginulom hrvatskom branitelju Stjepanu Križancu.

Sudionike biciklističkog maratona u Višnjici su dočekali državni tajnik u Ministarstvu obrane Zdravko Jakop i član udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava Damir Zgrebec. Nakon kratkog prisjećanja na Stjepanov ratni put i pogibiju, sudionici biciklističkog maraton, među kojima su bili i Stjepanovi suborci iz 7. gardijske brigade, i njihovi domaćini, upalili su svijeće i kratkom se molitvom zahvalili Stjepanu Križancu na žrtvi koju je dao u obrani Hrvatske.

Inače, ovo je 14. izdanje biciklističkog maratona kojeg organizira HVIDR-a Bjelovar. Ove godine na njemu sudjeluje 11 biciklista koji će u četiri dana prevaliti oko 700 kilometara. Krenuli su iz Bjelovara prema Donjoj Stubici, Varaždinu, Koprivnici, Slatini, Pakracu, Novskoj, Hrvatskoj Kostajnici do mjesta Čukur gdje je poginuo HRT-ov snimatelj Gordan Lederer te će se nakon toga vratiti u Bjelovar.

Tijekom četiri dana trajanja biciklističkog maratona njegovi sudionici zastaju kod spomen obilježja poginulim hrvatskim braniteljima, u mjestima kojima prolaze, te im odaju počast. Počast su tako, odali i prvom hrvatskom predsjedniku Franji Tuđmanu te pilotu Rudolfu Perišinu.