Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Odana počast stradalima u borbi protiv fašizma

DAN ANTIFAŠISTIČKE BORBE Odana počast stradalima u borbi protiv fašizma


Uoči Dana antifašističke borbe na Spomen groblju u Lepoglavi polaganjem je vijenaca, paljenjem svijeća i minutom šutnje odana počast svim poginulima u antifašističkoj borbi i žrtvama fašističkog terora. Uz zamjenika gradonačelnika Hrvoja Kovača počast su im odali članovi Gradskog vijeća grada Lepoglave na čelu s predsjednikom Robertom Dukarićem, zatim članovi gradskih mjesnih odbora te Saveza antifašističkih boraca i antifašista, ogranka Lepoglava.

Tom je prigodom zamjenik gradonačelnika Kovač istaknuo da su se prije 76 godina spojile mladost i hrabrost i dale elan u borbi za pravednije i tolerantnije društvo nasuprot fašističke ideologije koja se nadvila nad cijelim svijetom želeći ga pokoriti. Mladost i hrabrost, dodao je Kovač, spojili su se i 50 godina kasnije i ponovno se oduprli fašizmu koji se nadvio nad Hrvatskom.
- Lepoglava je danas moderan i europski orijentiran gradić koji, na žalost, ima i dio crne povijesti koju ne smijemo zaboraviti. Moramo se sjećati nevinih žrtava koje su stradale za vrijeme 2. svjetskog rata kao i onih stradali u poraću među kojima su i stradali u Višnjici te im odati počast. Odajemo počast i borcima NOB-a i braniteljima koji su se također borili protiv fašističke ideologije – poručio je Kovač.

Nazočnima se nakratko obratila i predsjednica SABA Ivanec Marija Varović istaknuvši važnost čuvanja sjećanja na žrtve i strahote fašizma te da se povijest interpretira činjenicama.

Osim na Spomen groblju u Lepoglavi, vijenci su položeni i počast odana kod spomen obilježja žrtvama fašističkog terora kod zida lepoglavske Kaznionice, na kosturnici na groblju u Lepoglavi te kod spomen obilježja borcima NOB-a na groblju u Kamenici i spomen obilježja NOB-a u Višnjici.