Pon25012021

Posljednje izmjene11:11:59 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo NAJAVA Tribina "Vojni rok – Zašto da, zašto ne", 28. veljače u Lepoglavi

NAJAVA Tribina "Vojni rok – Zašto da, zašto ne", 28. veljače u Lepoglavi


Hrvatska će, ako je prema onome što nam stiže iz medija, po svemu sudeći, ponovno uvesti neki oblik obaveznog vojnog roka koji je suspendirala prije desetak godina. Iz Ministarstva obrane (MORH) potvrđuju da se rade analize i razmatraju modeli, no pitanje je na što će to sličiti, koliko će koštati i treba li to Hrvatskoj uopće.

Vraća li se obavezno služenje iz nekih ideoloških i svjetonazorskih razloga ili postoji konkretna računica što se time dobiva na borbenoj spremnosti? Ako Hrvatska uvede obavezan vojni rok, kakva će biti reakcija zemalja regije? Treba li preodgajati mladiće i djevojke ili su obitelj i škola dovoljne? Kolika je zapravo javna potpora ovakvoj promjeni dosadašnjeg sustava Oružanih snaga Republike Hrvatske? O koliko ljudi tu uopće pričamo? Gdje bi se i s kojim resursima obuka vršila? Ima li Hrvatska dovoljno snažnu zaštitu kroz NATO savez? Što s onima koji će imati prigovor savjesti?

Na ova, ali i brojna druga pitanja odgovore će nastojati dati sudionici tribine „Vojni rok – Zašto da, zašto ne“ koja će se održati u utorak 28. veljače s početkom u 18 sati u Knjižnici Ivana Belostenca u Lepoglavi, Hrvatskih pavlina 7 (Dom kulture).

Na tribini sudjeluju:
Bojan Glavašević, saborski zastupnik i bivši pomoćnik ministra branitelja
Dorotea Šušak, studentica Akademije dramskih umjetnosti i Pravnog fakulteta, aktivistica Centra za mirovne studije
Pukovnik Vladimir Debeljak, predsjednik Hrvatskog časničkog zbora Ivanec
Igor Tabak, dugogodišnji vojni analitičar, urednik i novinar portala Obrana i sigurnost – Obris.org
Željko Porobija, filozof i novinar

Naglasak tribine stavljen je na pitanja iz publike koja će imati prilike pitati sve što je zanima vezano za U pripremi je i live prijenos tribine putem interneta.