Uto09032021

Posljednje izmjene03:51:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo SJEĆANJE NA VUKOVARSKE HEROJE 25 godina od zločina na Ovčari

SJEĆANJE NA VUKOVARSKE HEROJE 25 godina od zločina na Ovčari


Na 25. godišnjicu zločina na Ovčari, gdje je nakon pada Vukovara srbočetnički okupator počinio stravičan zločin pogubivši 261 ranjenika i civila, na kameničkom su groblju i groblju u Lepoglavi položeni vijenci i upaljene svijeće u spomen na Josipa Kapustića, Tomu Jambora, Stjepana Vusića i Vinka Andrijanića, vukovarske heroj koji su svoje živote u obrani Hrvatske položili u danima kada je pao Vukovar.

Josip Kapustić i Tomo Jambor bili su pripadnici Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske koja je branila Vukovar i čiji su pad, nakon ranjavanja, dočekali u vukovarskoj bolnici. Zajedno s ostalim ranjenim braniteljima i civilima srpski ih okupator odvozi na Ovčaru gdje su mučeni i u noći s 20 na 21. studenog 1991. ubijeni te zakopani u masovnu grobnicu.
Zajedno s njima na Ovčari je ubijen i Vinko Andrijanić iz Vukovara koji je nakon otkrivanja masovne grobnice i identifikacije žrtava pokopan na groblju u Lepoglavi.
Stjepan Vusić također je bio pripadnik Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske. Pred pad Vukovara odlučio se ne predati okupatorima već na proboj. U pokušaju izlaska s djelom branitelja iz opkoljenog Vukovara, poginuo je 18. studenog 1991.
Među poginulima pripadnicima Zasebne postrojbe Policijske uprave varaždinske, koja je branila Vukovar, bio je Dragutin Godinić koji poginuo tijekom žestokih borbi 8. studenog 1991. godine, a kojem je također odana počast na godišnjicu pogibije.

Na godišnjicu zločina na Ovčari počast su vukovarskim herojima na grobljima u Kamenici i Lepoglavi, odali članovi njihovih obitelji, suborci, članovi udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i braniteljskih udruga s područja grada Ivanca te predstavnici Grada Lepoglave.
- Ne smijemo zaboraviti ljude koji su sudjelovali u obrani Hrvatske i dali svoje živote za njenu slobodu. Ne smijemo zaboraviti i na činjenicu da je u Hrvatskoj od strane JNA i drugih postrojbi srpskog agresora ubijeno 15.000 ljudi i da su mnogi, poput naših vukovarskih heroja, pobijeni – rekao je tom prigodnom brigadni general Zdravko Jakop.

Članovi udruge branitelji Hrvatske Lepoglava te zamjenik gradonačelnika Hrvoje Kovač i predsjednik Gradskog vijeća Robert Maček, upalili su svijeće i kod spomen obilježja u Kamenici gdje je služena i misa zadušnica za poginule vukovarske branitelje.