Sub06062020

Posljednje izmjene02:35:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo POMOĆ DJECI HRVATSKIH BRANITELJA Ivana Funda primila na poklon prijenosno računalo od Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata

POMOĆ DJECI HRVATSKIH BRANITELJA Ivana Funda primila na poklon prijenosno računalo od Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata


U sklopu Projekta "Pomozimo studentima – djeci hrvatskih branitelja kupnjom prijenosnih računala – od Dubrovnika do Iloka" u Gastro Globusu na Zagrebačkom velesajmu je studentima - djeci hrvatskih branitelja i djeci hrvatskih branitelja HVO – a uručeno 70 prijenosnih računala te knjiga Ankice Tuđman "Moj život s Francekom".

Projekt je to kojeg provodi Odjel za humanitarnu djelatnost Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske na čelu sa Dubravkom Kutleša Herljević, a u suradnji sa Podružnicama, Ograncima i klubovima diljem Hrvatske. Sredstva za kupnju osiguravaju brojni donatori, među kojima su pravne i fizičke osobe, jedinice lokalnih uprava, poduzeća, političari, braniteljske Udruge i brojni drugi, a do sada je na taj način prijenosnim računalima nagrađeno 340 studenata - djece hrvatskih branitelja.

Okupljenima se u uvodnom dijelu obratila gđa Dubravka Kutleša Herljević te u nadahnutom govoru, uz ostalo, studentima zaželjela puno uspjeha uz nadu da će im pokloni pomoći u studiranju te ih pozvala da po završetku studija ne napuštaju Hrvatsku, već da joj stečenim znanjem pomognu u prosperitetu i boljitku za sve njezine građane. Kutleša Hrljević je uputila pozdrave i u ime predsjednika Udruge, generala Đure Dečaka, koji je bio spriječen da nazoči svečanoj dodjeli. U uvodnom dijelu svečanosti, koju je vodila naša poznata novinarka i radijska voditeljica Sonja Šarunić, nastupile se Antonia i Ana Perković, kćeri branitelja HVO – a, te mažoretkinje Dubravčan iz Velikog Trgovišća, redom kćeri hrvatskih branitelja.

U projekt je od samih početaka aktivno uključena Podružnica UDVDR Varaždinske županije, te su tako na ovoj svečanosti tri kćeri hrvatskih branitelja s područja naše županije primile prijenosno računalo i knjigu. Od ta tri, dva su poklona dodjeljenja ivanečkom Ogranku Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata, odnosno djeci branitelja s prostora na kojem djeluje Ogranak. Tako su prijenosna računala primile studentica povijesti Ivana Funda iz Očure, s lepoglavskog gradskog područja, te studentica računalstva Nikolina Novak iz Bedenca, s područja Grada Ivanca.

Ogranak je prilikom procesa predlaganja imena studenata kojima će biti uručena prijenosna računala vodio računa o tome da se ona uistinu dodjele potrebitima, a posebice djeci iz obitelji čiji imovinski cenzusi ne prelaze prosjeke. Tako je na ovom projektu ostvarena izuzetno kvalitetna suradnja s Gradom Lepoglava s čijim se dužnosnicima održalo nekoliko konstruktivnih sastanaka, dogovora i analiza, dok se među više kanditata nije izabralo rješenje koje je zadovoljavalo sve kriterije. Prije svega one propisane na razini državne Udruge, a to je da se računala dodjeluju obiteljima branitelja s troje i više djece od kojih je najmanje jedan student, kao i spomenuto, da se radi o obitelji kojoj je pomoć doista potrebna.

Prilikom prijema prijenosnih računala, studentice Nikolina Novak i Ivana Funda svojim su donatorima, Marku Mandiću iz Zagreba i Odvjetničkom društvu Bekina, Škurla, Durmiš i Spajić iz Zagreba uručile poklone koje su osigurali Grad Ivanec i Grad Lepoglava te UDVDR Ogranak Ivanec i Podružnica Varaždinske županije.

Uz studentice s područja grada Ivanca i Grada Lepoglave, prijenosno računalo dobila je Marija Jovan s područja Ogranka Varaždin, odnosno Kluba Petrijanec, darovao V.D.M. d.o.o. Promet Zagreb, koja je svojeg donatora također nagradila prigodnim poklonom.

U pratnji triju naših studentica bili su predsjednik Branko Družinić i potpredsjednik UDVDR Podružnice Varaždinske županije Ljudvek Cikač.