Ned05072020

Posljednje izmjene02:49:17 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE DRAGUTINU NAGLAŠU (VIDEO) "Bio je heroj i ratnik"

OTKRIVENO SPOMEN OBILJEŽJE DRAGUTINU NAGLAŠU (VIDEO) "Bio je heroj i ratnik"


Bojnik Dragutin Naglaš, jedan od heroja Domovinskog rata, dobio je u svojoj Lepoglavi, 22 godine nakon pogibije, spomen obilježje. U parku koji će nositi njegovo ime, 6. je prosinca, dan nakon njegova rođendana, otkrivena njegova bista. U nazočnosti suboraca iz postrojbe Crne mambe 2. gardijske brigade Gromovi, brojnih uzvanika, branitelja, građana, predstavnika gradskih udruga otkrile su je njegova majka Jozefina i supruga Ivanka.

- Dragutin Naglaš istinski je heroj i ratnik – istaknuo je predsjednik Udruge Crne mambe, pukovniku u miru Ivica Šafarić Ninja.

- Dragutin je 1991. godine pristupio u redove policije. Te iste godine pristupa 2A brigadi Zbora narodne garde. U 2. gardijsku brigadu pristupa 15. svibnja 1991. godine i to u postrojbu za specijalne namjene. Odmah sudjeluje u borbama na ličkom ratištu i u bitkama za mjesto Ljubovu gdje se ističe borbenošću i hrabrošću. Nakon ličkog ratišta s postrojbom odlazi na Baniju gdje sudjeluje u bitkama – Topusko, Gređani, Viduševac, Petrinja, Pokupsko, Farkašić, Glinska Poljana, Sisak i Komarevo Selo. Zbog pokazanih kvaliteta i sposobnosti postavljen je za zapovjednika voda. Sudjelovao je u legendarnoj obrani sela Novi Farkašić gdje su naše malobrojne snage uspjele odbiti neprijateljski napad u kojem je sudjelovalo 20-tak tenkova i bataljun pješaštva. U oslobađanju sela Glinska Poljana je ranjen predvodeći napad na dominantnu kotu. Nakon oporavka odlazi na južno bojište gdje je postavljen na dužnost dozapovjednika satnije. Na dubrovačkom ratištu zapovijeda postrojbom u nizu borbenih djelovanja. U svim je akcijama osobno predvodio postrojbe potičući suborce osobnim primjerom. Odlukom predsjednika Franje Tuđmana promaknut je u čin satnika te zapovijeda satnijom. Odlazi na zadarsko – novigradsko ratište gdje odmah stupa u akciju. Predvodi satniju u nizu napadnih djelovanja. U akciji 11. veljače 1993. godine smrtno je stradao od krhotina neprijateljske granate kod platoa iznad Novigrada tijekom raspoređivanja i utvrđivanja satnije na dostignutim crtama. Za postignute ratne uspjehe na dubrovačkom ratištu pohvaljen je zajedno s postrojbom. Odlikovan je Spomenicom Domovinskog rata, redom Petra Zrinskog i Frana Krste Frankopana, ordenom za junaštvo kneza Domagoja te brigadnom Zlatnom plaketom Grom. Posmrtno mu je dodijeljen čin bojnika – rekao je o Naglaševom ratnom putu njegov suborac i prijatelj pukovnik Ivica Šafarić.

Inicijativu za izgradnju spomen obilježja Dragutinu Naglašu u Lepoglavi prije nekoliko su godina pokrenuli njegovi suborci iz postrojbe Crne mambe. Potporu i podršku ove su joj godine dali Grad Lepoglava i udruga Branitelji Hrvatske Lepoglava. Bistu je dala izraditi udruga Crne mambe, dok je prostor na koji je bista postavljena pripremio Grad Lepoglava.

- Najveće zadovoljstvo mi je bilo to kada je supruga pokojnog Dragutina vidjela bistu i pustila suzu – otkrio je autor biste Marijan Zajec Koze.

Svečanosti otkrivanja spomen obilježja nazočnili su brojni uzvanici - izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović Ante Deur, predsjednik udruge Branitelji Hrvatske Lepoglava i izaslanik Glavnog stožera Oružanih snaga brigadni general Zdravko Jakop, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić i njegov zamjenik Hrvoje Kovač, predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi Ivan Krupec, predstavnik Varaždinske županije Anđelko Stričak, jedan od zapovjednik 7. gbr Puma Željko Dvekar, čelni ljudi sujednih općina i članovi Gradskog vijeća grada Lepoglave na čelu s predsjednikom Robertom Mačekom te izaslanica gradonačelnika Grada Zagreba Suzana Havelka Noršić.

Brigadni general Zdravko Jakop podsjetio je na žrtvu hrvatskih branitelja ističući da je s područja grada Lepoglave 11 branitelja svoje živote utkalo u temelje slobodne i samostalne Hrvatske.
- Danas možemo biti ponosni. Nikad ne smijemo zaboraviti naše poginule branitelji već čuvati i evocirati uspomenu na njih – istaknuo je brigadni general Zdravko Jakop dodajući da nitko od branitelja ne žali što je 1991. stao u obranu Hrvatske.

- Tako je to u životu, Bog sebi uzima samo najbolje – poručio je predsjednik Udruge ratnih veterana 2. gbr Gromovi Ivan Krupec prisjetivši se dana provedenih s Dragutinom Naglašom na prvoj crti obrane Hrvatske.

Lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić istaknuo ponos što je bista otkrivena u sklopu obilježavanja Dana grada Lepoglave.
- Grad Lepoglava zna cijeniti žrtvu naših branitelja kako poginulih tako i onih koji su i dalje s nama – rekao je gradonačelnik Škvarić podkrijepivši to činjenicom da na području grada Lepoglave postoji nekoliko spomen obilježa poginulim braniteljima, dok će i ove, kao i prethodnih godina, plakete Grada Lepoglave, koje se dojeljuju prigodom proslave Dana grada, biti uručene braniteljima s gradskom područja.

Izaslanik predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, Ante Deur prenio je pozdrave Predsjednice svim nazočnima, a posebice članovima obitelji Dragutina Naglaša.
- Kad stojimo pred bistom junaka koji je svoj život posvetio Hrvatskoj i njegovom majkom koja je za Hrvatsku i sve nas dala ono što joj je Bog podario – svog sina, ne smijemo dopustiti da mi kao svjedoci tog vremena, zaboravu pustimo dane stvaranja države Hrvatske. Generacije rođene 90-tih moraju znati što je radio bojnik Naglaš i branitelji iz varaždinskog kraja. Ne smijemo dozvoliti da biološkom smrću ove generacije, koj je Bog dao privilegiju stvaranja hrvatske države, nestane i Domovinski rat – poručio je Deur.

Bistu Dragutina Naglaša posvetio je vikar lepoglavske župe vlč. Nikola Markušić, dok je svečanost pjesmom uveličao Ženski pjevački zbor Colegium Artisticom iz Lepoglave i Limena glazba Lepoglave. Glumac Darko Janeš pročitao je nekoliko pjesama suboraca Dragutina Naglaša koje su posvetili uparavo njemu. Otkrivanje spomen obilježja počasnim su plotunom popratili kuburaši iz kuburaške udruge Prva kubura iz Višnjice.

Tijekom svečanost otkrivanja spomen obilježja, izaslanstvo Grada Lepoglave i udruga Crne mambe i Branitelji Hrvatske Lepoglava položila je vijence i upalila svijeće na grob Dragutina Naglaša. Nakon otkrivanja biste u lepoglavskoj župnoj crkvi služena je misa.