Ned16022020

Posljednje izmjene05:11:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Ostalo Mladi i u Bugarskoj

Mladi i u Bugarskoj

Dana 24. i 25. rujna u Nacionalnoj palači kulture u Sofiji održan je međunarodni seminar  "Uloga mladih u zaštiti nematerijalne kulturne baštine - provedba UNESCO-ve Konvencije iz 2003 u jugoistočnoj Europi. " Događaj je organizirao Regionalni centar za zaštitu nematerijalne kulturne baštine u jugoistočnoj Europi pod pokroviteljstvom UNESCO-a. Seminar je otvorila gospođa Ollie Grueva, izvršna direktorica Regionalnog centra za zaštitu nematerijalne baštine u jugoistočnoj Europi, a Mitiko Todorov, zamjenik ministra kulture,  pozdravio  je sudionike  seminara iz Hrvatske, Slovenije, Srbije, Bugarske, Rumunjske, Rusije, BiH, Makedonije, Grčke i Cipra.

Cilj trening seminara bio je upoznati mlade s UNESCO-vom Konvencijom o zaštiti nematerijalne kulturne baštine (ICH) , s ključnim pojmovima Konvencije te identifikacijom i registracijom elemenata ICH. Raspravljalo se o sudjelovanju i uključenosti zajednice u zaštitili ICH u zemljama jugoistočne Europe s naglaskom na ulozi mladih u zaštiti nematerijalne kulturne baštine te mogućim mehanizmima za međunarodnu suradnju po pitanju zaštite te iste.

Hrvatsku su predstavljali nositelji nematerijalne kulturne baštine koja se nalazi pod UNESCO-vom zaštitom – Čipkarstvo u Hrvatskoj, točnije Lepoglavska čipka i Dvoglasje tijesnih intervala Istre i Hrvatskog primorja. Student muzikologije, Goran Farkaš iz Pazina usporedio je taj kompleksan stil folklorne glazbe, koji se nalazi i izvan Istre, sa stilom bugarenje, dok je Marina Marković iz Lepoglave, na primjeru čipkarstva, ukazala na utjecaj mladih u očuvanju baštine i na važnost prenošenja tradicije na mlađe naraštaje.

Facilitatori seminara bili su Frank Proschan, voditelj Odjela za ocjenjivanje provedbe projekata pri UNESCO-u, dr. Gabor Soos voditelj Odjela za međunarodnu suradnju u Nacionalnom Uredu za kulturnu baštinu Mađarske i Panayiota Andrianopoulou, etnolog i arheolog u Ministarstvu kulture i turizma u Grčkoj.


Na kraju radnog programa dr. Iva Kyurkchieva s Instituta za etnologiju i folkloristiku u sklopu Bugarske akademije znanosti, zajedno s neformalnom grupom čipkarica, održale su kratku demonstraciju tehnike pletenja čipke u Bugarskoj.