Čet16072020

Posljednje izmjene10:31:25 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Obrazovanje DJEČJI TJEDAN Nizom aktivnosti na području Grada Lepoglave obilježen Dječji tjedan

DJEČJI TJEDAN Nizom aktivnosti na području Grada Lepoglave obilježen Dječji tjedan


U Hrvatskoj se tradicionalno početkom listopada obilježava Dječji tjedan. Ove godine po prvi je puta obilježen je i u Gradu Lepoglavi koji od 2017. godine nosi status Grada prijatelja djece.
Dječji se tjedan u Gradu Lepoglavi obilježavao od 7. do 11. listopada i u tom su periodu na gradskom području održane brojene aktivnosti namijenjene upravo djeci.
U obilježavanje Dječjeg tjedna uključeni su bili vrtići i osnovne škole s gradskog područja.

Na samom početku obilježavanja Dječjeg tjedna vrtićki su mališani iz Dječjeg vrtića Lepoglava posjetili Muzej čipke i upoznali se s baštinom svoga grada - lepoglavskom čipkom. U Dječjem vrtiću "Runolist" iz Žarovnice održane su igre za djecu na kojima su se mališani zabavljali uz dječji rodeo, zagorsku alku, gađanje lukom i strijelom te tražeći izgubljenju škrinju. Vrtićki su mališani iz DV Lepoglava posjetili i upoznali Gradsku knjižnicu Ivana Belostenca u Lepoglavi te održali sportske igre u gradskom parku, dok su sportska su igrališta u Višnjici i pločnici u Lepoglavi na trenutak postali dječji šareni svijet, veliko platno koje su šarenim motivima radosti i sreće oslikali osnovnoškolci.

Kazališna družina Šareni svijet posjetila je vrtić u Žarovnici, dok je Grad Lepoglava počastio svu djecu grada predstavom mađioničara Joze Boze.

Dok su se u vrtićima nastavljale aktivnosti stvaralačkog i sportskog sadržaja, u Osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici učenici su u parlaonici razgovarali o položaju žena/djevojčica u suvremenom društvu.U izrazito napetoj i zanimljivoj parlaonici učenika 7. i 8. razreda o položaju žena/djevojčica u suvremenom društvu učenici su se kroz interaktivnu argumentiranu raspravu dotakli položaja žena/djevojčica te zaključili da se kroz povijest ipak prava žena evaluirala i pokazala znatan pomak, vidi se napredak, ali naglašavaju da je ipak ravnopravnost jednim djelom deklarativna. Neki učenici su istakli da danas, po tom pitanju, postoji mnoštvo predrasuda, stereotipa i diskriminacije.

Učenici Područne škole u Žarovnici raspravljali su o dječjim pravima. Dječja prava temelje se na potrebama svakog djeteta da preživi, odraste, ispuni svoje potencijale i sudjeluje u životu svoje zajednice. Ona se odnose na svako dijete, bez iznimke. Učenici su se osvrnuli na važnost dječjih prava te uredili izložbeno/oglasni prostor u Domu kulture.

U petak, 11. listopada djeca su posjetila gradonačelnika koji ih je upoznao sa svojim poslom, a ona su njega „izrešetala“ pitanjima, ali i predložila neka rješenja/ ideje za poboljšanje uvjeta za djecu na području Grada Lepoglave.

Također u petak, 11. listopada, Dječji vrtić "Runolist" iz Žarovnice organizirao je svečanost povodom Dana kruha koju su aktivno cijeli tjedan pripremali polaznici vrtića sa svojim tetama, dok se navečer u prostorijama Tawana organizirala glazbeno - interaktivna radionica polaznika Glazbene škole iz Varaždina.
Djeci su u radionici Pogodi tko sam? predstavljeni puhači instrumenti. Polaznici su odsvirali nekoliko skladbi iz kolaža filmske glazbe, a najviše je zanimanja pobudila interakcija djece s
glazbenicima i mogućnost da se sami okušaju u sviranju instrumenata. Kroz program su ih vodili Leona i Nikola iz OŠ Kamenica.

O opasnoj gospodični Kefici, karijesu i zubima dramsko - scensku igru Šubi, dubi, dubi izveli su učenici 3.c razreda Osnovne škole Ivana Kukuljevića Sakcinskog iz Ivanca koji su je izveli  djeci Lepoglave. Sve je završilo veselom zajedničkom izvedbom skladbe Kad si sretan – sva djeca, roditelji i učenici puhačkih instrumenata uveselili su lepoglavske mališane.