Sub25052019

Posljednje izmjene01:56:24 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Obrazovanje U KAMENICI PREDSTAVLJEN ROMAN USKRSNI KRIJES Roman posvećen zavičaju i prošlosti

U KAMENICI PREDSTAVLJEN ROMAN USKRSNI KRIJES Roman posvećen zavičaju i prošlosti


U osnovnoj školi Ivana Rangera u Kamenici, u srijedu 20. veljače 2019. održano je predstavljanje knjige Stjepana Crnića Uskrsni krijes. Želja autora da predstavi ovaj kratki roman u OŠ Ivana Rangera u Kamenici i ne čudi obzirom da je i sam odrastao u Bedencu i polazio školu u Žarovnici.

Uskrsni krijes namijenjen je mladim čitateljima, ali i onima koji će u njemu nostalgično detektirati opća mjesta vlastita odrastanja, u neka tehnološki drukčija i mirnija vremena. Roman ima autobiografski kararkter, a sam autor posvetio ga je zavičaju i prošlosti pa su dvoranu OŠ Kamenica te večeri „posjetili“ i neki likovi iz romana s kojima je autor dijelio školske klupe.

Miroslav Mićanović, viši savjetnik pri Agenciji za odgoj i obrazovanje, pjesnik i pisac osvrnuo se na roman. Književnost je začudna, književnost nas motivira, inspirira, oblikuje naš karakter; i bez obzira na vrijeme i mjesto nosi univerzalnu poruku s kojom se može poistovjetiti svaki čitatelj. Književni tekstovi nude obilje mogućnosti promišljanja vlastitoga života jer postoje teme koje su univerzalne. Zajedništvo, prijateljstvo, rivalstvo, narodni običaji - samo su neke od tema isprepletene jednostavnom fabulom u ovom romanu,ali uvijek s moralnom poukom. Kako je tijekom predstavljanja knjige sam autor istaknuo u nekoliko navrata, želio je pisati o lijepim i pozitivnim stranama života.

Sanja Vučković, predstavnica izdavačke kuće CeKaPe, moderirala je predstavljanjem, a učenici Dramske družine kameničke škole dramatizirali su priču iz knjige, dok se čitanjem odabranih ulomaka publici predstavio autor. Zanimljive dijelove knjige odabrale su i predstavile učenice Laura Vresk i Lana Maček.

Osim proznih tekstova koje rado piše, Stjepan Crnić piše i poeziju te je na kraju zahvalio publici na dolasku dvjema pjesmama, a naše učenice Ines Jakopović, Mihaela Maček i Amanda Bunčić počastile su sve nazočne svojim kajkavskim autorskim pjesmama zaokruživši tako druženje pisca, učenika, njihovih roditelja i zaljubljenika u pisanu riječ.

tekst: M. Posavec
foto: OŠ Kamenica