Pet29052020

Posljednje izmjene03:54:06 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Inicijative Djedu i baki koji brinu o bolesnoj unuci potrebna pomoć

Djedu i baki koji brinu o bolesnoj unuci potrebna pomoć

- Jednom kad sam se telefonskim pozivom uključila u humanitarnu akciju i tako donirala nekoliko kuna, Kristina me pitala što radim. Rekla sam joj kako je sreća kad nekome možeš pomoći, a ne kad pomoć moraš primati. Na žalost, danas je pomoć potrebna nama - rekla je Ružica Benčina iz Lepoglavske Vesi gledajući unuku Kristinu kojoj su prije tri i pol godine dijagnosticirana teška srčana oboljenja koja u svakom trenu mogu biti kobna po Kristinin život.

Kristina je učenica sedmog razreda lepoglavske osnovne škole i jedino po čemu se razlikuje od svojih vršnjaka jest činjenica da se svakog dana nosi sa svojom teškom bolešću i da u posljednje tri i pol godine veliki dio svog vremena, umjesto u školi, provodi u bolnicama i na liječničkim pregledima. Razlika je i u tome što Kristina odlukom socijalnih službi zbog nesređenih roditeljskih odnosa, živi s bakom i djedom kojima je dodijeljena na odgoj i povjerenstvo.

- Posljednje što su nam doktori rekli jest da Kristinino srce prilikom rada iz aritmije prelazi u tahikardiju – govori Ružica gledajući brojne Kristinine liječničke nalaze.

- Postoji nada da će se Kristinino stanje poboljšati s izlaskom iz puberteta, no ne desi li se to vrlo je vjerojatno da će Kristina morati na operaciju i to u Njemačku. Do tada liječnici redovito prate Kristinino stanje, ali kako Kristina nije stalno u bolnici, gotovo tri puta tjedno autobusom odlazimo u Varaždin ili Zagreb na preglede – objašnjava Ružica.

Troškovi putovanja su veliki, a obitelj Benčina živi od 1950 kuna djedove mirovine i 350 kuna Kristinine invalidnine.

- Troškovi samo jednog odlaska Kristine i mene u Zagreb iznose 620 kuna, a u Varaždin 116 kuna. HZZO nam vraća dio troškova no u manjem djelu tako da samo na putovanja trošimo ono malo novca s kojim mjesečno raspolažemo. Da nemamo zemlju koju obrađujemo bili bi smo gladni. Do sada smo se nekako, ne znam kako, snalazili, ali više ne znamo kako dalje  – ističe Kristinina baka Ružica dodajući kako Kristini ne mogu kupiti ni najosnovnije potrepštine pa i hranu koja joj je potrebna da ojača.

- Kad je bila u bolnici u Zagrebu kako bi bila s njom i mogla joj nešto kupiti, noći sam provodila u parku – prisjeća se Ružica.

Kristina je na zahtjev liječnika upoznata sa svojim zdravstvenim stanjem.  Kako bi što lakše prolazila kroz teškoće s kojima bi se teško nosila odrasla osoba, a kamoli dijete, Kristini je potreban odlazak psihologu. No, novaca za to Stjepan i Ružica jednostavno nemaju.

- Teško mi je kad zbog svog zdravstvenog stanja ne mogu sa svojim razredom otići na izlet. Učitelji se boje da će mi se tamo nešto dogoditi. Možda će sad biti bolje jer smo počeli učiti prvu pomoć pa će mi ako zatreba moći pomoći u školi – rekla je Kristina dodajući kako puno izostaje s nastave, ali da joj učitelji i prijatelji pomažu da savlada gradivo.

- Svi se vesele kad sam bolje i kada dođe do pozitivnih promjena. Jednom je moja doktorica od veselja skočila u zrak kada sam dobila ne težini – otkriva Kristina noseći holter koji joj prati rad srca.

- Nikad nismo tražili pomoć, ali sad smo prisiljeni na to jer više ne možemo dalje. Mislimo samo na našu Kristinu – zaključuje Ružica koja s Kristinom u tri i pol godine nije propustila ni jedan odlazak liječnik.