Ned11042021

Posljednje izmjene03:12:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva PROSLAVLJENO STEPINČEVO Stepinac je ostao vjeran Bogu, crkvi i svom narodu

PROSLAVLJENO STEPINČEVO Stepinac je ostao vjeran Bogu, crkvi i svom narodu


Misnim slavljem koje je lepoglavskoj župnoj crkvi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije, pred mnoštvom vjernika, predvodio velečasni Ivan Rak, u Lepoglavi je 10. veljače završila proslava blagdana blaženog Alojzija Stepinca.

Proslava Stepinčeva započela je trodnevnom pripremom. Svakog je dana pripreme služena sveta misa s prigodnom propovijedi. Prije svake mise molila se krunica koju je s francuskog preveo sam blaženik te njemu posvećene litanije. Molilo se i za proglašenje blaženog kardinala Stepinca svetim. Tijekom navedena tri dana pripreme misna su slavlja predvodili vlč. Ozren Bizek, vlč. Nikola Markušić i vlč. Ivica Cujzek.

Dan prije Stepinčeva molio se i križni put kojega je sastavio mons. Andrija Kišiček, a koji je posvećen križnom putu kojeg je prošao Stepinac od suđenja pa do smrti. Unatoč lošem vremenu vjernicu su s upaljenim svijećama, predvođeni vlč. Brankom Horvatom, moleći prošli križni put od kipa blaženog Alojzija Stepinca ispred lepoglavske župne crkve, pored kaznionice u kojoj je Stepinac služio na montiranom mu procesu dosuđenu kaznu te do kapele na Ivan brdu.

Na samo Stepinčevo, koje se slavi na obljetnicu kardinalove smrti, vlč. Ivan Rak u nadahnutoj je propovijedi govorio o mučeništvu kardinala Stepinca koji je cijeli svoj život bio vjeran crkvi i koji po cijeni vlastitog života nije želio, a što je od njega tražio sam Tito, prekinuti veze s Vatikanom i napraviti nacionalnu crkvu te tako izbjeći progon komunističkih vlasti. Kardinal Stepinac, rekao je u propovijedi vlč. Rak, nije želio napustiti tadašnju Jugoslaviju i otići u Vatikan već je ostao uz svoj narod. Nije želio otići jer je osjetio da kao kršćanin, kao svećenik, kao kardinal ne može otići, istaknuo je vlč. Rak pojasnivši da je blaženi Alojzije Stepinac znao da će doći njegov čas a to je trenutak kada će nakon mučeništva preminuti.
- On shvaća da je to križ koji mora podnijeti i time želi pokazati svoju ljubav i vjeru prema Bogu i čovjeku, prema rimskoj crkvi i svom hrvatskom narodu – zaključio je vlč. Rak koji je u propovijedi govorio i o potrebi zajedništva u crkvi.