Ned11042021

Posljednje izmjene03:12:09 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva BISKUPI U LEPOGLAVI Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastili u Lepoglavu na obljetnicu zatvaranja blaženog Alojzija Stepinca u lepoglavsku Kaznionicu

BISKUPI U LEPOGLAVI Biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine hodočastili u Lepoglavu na obljetnicu zatvaranja blaženog Alojzija Stepinca u lepoglavsku Kaznionicu


Prije 70 godina, 19. listopada 1946. godine blaženi kardinal Alojzije Stepinac započeo je izdržavati od komunističkih vlasti dosuđenu mu zatvorsku kaznu. Na 70. obljetnicu početka mučeništva u lepoglavskoj Kaznionici, Lepoglavu su posjetili biskupi Zagrebačke crkvene pokrajine predvođeni zagrebačkim nadbiskupom, kardinalom Josipom Bozanićem.

- Odlučili smo na današnji dan hodočastiti u Lepoglavu. Želimo komemorirati ulazak blaženog Alojzija Stepinca u zatvor u kojem je, nasilno odijeljen od svojih vjernika, proveo više od pet godina. Kaznu je služio u tišini, molitvi i trpljenju izložen mnogim napadima i pogrdama. Duboko vjerujem da to nije bilo uzalud i da to danas donosi poseban blagoslov crkvi i hrvatskom narodu – rekao je zagrebački nadbiskup Josip Bozanić.

Biskupi su posjetili ćeliju u kojoj je boravio blaženi Alojzije Stepinac, a u kojoj se od nedavno nalazi replika nekadašnjeg oltara, te u zatvorskoj kapelici služili misu na kojoj su sudjelovali i zatvorenici.

- U ovoj je zajednici važna prisutnost molitve, službe i crkve. Kada je čovjek napušten od svih i od mnogih otpisan, moramo znati da je on čovjek i da kao čovjek treba pomoć – kazao je kardinal Bozanić spomenuvši se i službenika Kaznionice ističući da razumije težinu njihove službe.
- Molim Boga i za vas, da vam da snage, strpljenja i pouzdanja da kad god susrećete zatvorenike da u njima u prvom redu pokušate vidjeti čovjeka kojeg Bog ljubi – istaknuo je zagrebački nadbiskup.

Po završetku misnog slavlja biskupi su se sastali s upravom Kaznionice. Susretu su nazočili i pomoćnik ministra pravosuđa iz Uprave za zatvorski sustav Anđelko Dundić te gradonačelnik grada Lepoglave Marijan Škvarić.
Pomoćnik upravitelja Kaznionice Ivica Marković zahvalio se biskupima na dolasku i utjesi koju su pružili zatvorenicima.
- Mi ćemo se truditi, u okviru onog što moramo raditi, biti čovjek prema čovjeku – istaknuo je Marković.

Uz zahvalu i iskazan ponos na dolasku u Lepoglavu, u čijoj su povijesti i razvoju, nemjerljiv trag ostavili pavlini i crkva, lepoglavski gradonačelnik Marijan Škvarić izrazio je nadu da će u budućnosti biti dovršeno uređenje samostana i crkve u Lepoglavi.
- Uz vašu pomoć, pomoć biskupije, ministarstava i grada želimo da samostan i crkva budu uređeni te da im se vrati nekadašnji sjaj i značaj – poručio je gradonačelnik Škvarić.

Nakon boravka u Kaznionici, biskupi su razgledali crkvu i samostan te se povukli u prostore lepoglavske župe i održali radni sastanak.