Pet18092020

Posljednje izmjene04:07:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva PROSLAVA BLAGDANA MAJKE BOŽJE SNJEŽNE TE DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA (FOTO) "Nema blagoslova i nema sreće dok čovjek stvara od drugoga čovjeka Boga"

PROSLAVA BLAGDANA MAJKE BOŽJE SNJEŽNE TE DAN POBJEDE I DOMOVINSKE ZAHVALNOSTI I DAN HRVATSKIH BRANITELJA (FOTO) "Nema blagoslova i nema sreće dok čovjek stvara od drugoga čovjeka Boga"


Brojni su se vjernici 5. kolovoza okupili kod kapele Majke Božje Snježne u Žarovnici kako bi proslavili blagdan Majke Božje Snježne, a ujedno i Dan pobjede i domovinske zahvalnosti i Dan hrvatskih branitelja. Među njima posebno je mjesto pripalo braniteljima koji su do kapele, na misno slavlje, stigli u mimohodu te u zajedništvu s ostalim vjernicima molili za sve poginule, nestale i umrle branitelje te prvog hrvatskog predsjednika dr. Franju Tuđmana.

Misa je počelo hrvatskom himnom koji su zapjevali svi nazočni, a u prigodnoj pozdravnoj riječi domaći je župnik vel. Dragutin Joč istaknuo da se u našem kraju prebrzo zaboravlja Domovinski rat i stvaranje samostalne i slobodne nam domovine.
- Na žalost, zaboravljamo one koji su za domovinu najviše žrtvovali, a to su naši dragi branitelji. Volio bih kad bi ovaj naš današnji susret bar malo pripomogao da ispravimo što nije dobro – rekao je vlč. Joč.

Misno slavlje predvodio je pater Zlatko koji je podsjetio vjernike da je blagdan Majke Božje Snježne vezan za događaj iz 352. godine kada se Gospa ukazala tadašnjem papi Liberiju i rimskome patriciju Ivanu. U tom ukazanju naredila im je da joj u čast izgrade crkvu na mjestu koje će biti obilježeno snijegom. Snijeg je pao 5. kolovoza na Eskvilinu, jednom od sedam rimskih brežuljaka na kojem je nakon toga izgrađena bazilika pod imenom Santa Maria Maggiore.

U svojoj je homiliji pater Zlatko istaknuo i to da Bog intervenira u ljudsku povijest, u čovjekov život i da je uvijek prisutan, ali da ga treba tražiti.  Osvrnuo se i na trenutnu situaciju u Hrvatskoj rekavši da vidljiv manji entuzijazam i vjera u dom očinski te u političare.
- Sjećamo se dana kada smo pobjedonosno slavili i oslobodili Domovinu i kada se entuzijazam itekako osjećao u hrvatskom narodu. Danas će nam mediji pokazivati kako mnogi političari, zastupnici, gradonačelnici i sva politička elita stavljaju ruku na srce. Ali gdje su njihove misli – da li usmjerene na osobne interese ili na dobrobit hrvatskog naroda. Osjeća se da nema velike ujedinjenosti. Teško je čovjeku ponovno u nekoga vjerovati. I kao što kaže Sveto pismo - proklet je čovjek koji u čovjeka daje svoje pouzdanje, koji se potpuno predaje drugom čovjeku i od tog drugog čovjeka pravi Boga. Svog istinskog Boga zamjenjuje običnim čovjekom. Nema blagoslova i nema sreće dok se čovjek potpuno predaje i stvara od drugoga čovjeka Boga.Čovjek koji izdaje sebe, svoje uvjerenje, svoju domovinu, svoje vrijednosti i vjeru, svoju tradiciju, svoj dom očinski, zavičaj poradi stvari, posla, novca ili nekog čovjeka je izgubljen čovjek – rekao je pater Zlatko.

Misno slavlje završilo je procesijom oko kapele Majke Božje Snježne, počasnim pucnjem članova Glasne kubure iz Kamenice te druženjem okupljenih vjernika i branitelja uz okrjepu pripremljenu zahvaljujući organizatorima druženja - braniteljskim udrugama s područja Ivanca i Lepoglave.