Pet07082020

Posljednje izmjene07:49:25 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva 600. OBLJETNICA POSVEĆENJA CRKVE U LEPOGLAVI Blagoslovljen kip arkanđela Gabrijela

600. OBLJETNICA POSVEĆENJA CRKVE U LEPOGLAVI Blagoslovljen kip arkanđela Gabrijela


Blagoslovom kipa arkanđela Gabrijela i misnim slavljem, u Lepoglavi je završeno obilježavanje 600. obljetnice posvećenja crkve Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije.
Nakon što je uništen u eksploziji municije koju je 1945. godine izazvala njemačka vojska pri povlačenju iz Lepoglave, kip arkanđela Gabrijela ponovno je izrađen prema starim fotografijama te zalaganjem Varaždinske biskupije, Grada Lepoglave i lepoglavske župe postavljen na zapadnom ulazu u Lepoglavu, u blizini kipa Blažene Djevice Marije kojoj navještava rođenje Isusovo.

- Radosni smo što danas otkrivamo i blagoslivljamo kip arkanđela Gabrijela. Obnavljamo tako prastari ulaz prema pavlinskom samostanu kojim su prolazili mnogi hodočasnici tražeći okrjepu za dušu i moleći božju pomoć. Ovim kipovima koji prikazuju navještenje gospodnje označeno je mjesto sabranosti i molitve. Htjeli bismo da svaki čovjek i hodočasnik koji dolazi ovim putem u svetište Majke Božje, ili odlazi iz njega, bude zahvaćen radošću i božjom prisutnošću – rekao je, između ostalog, lepoglavski župnik msgr. Andrija Kišiček dodavši da se u povijesti dogodila čudesna razmjena – četiri su priora ovoga samostana postali zagrebački biskupi, a onda je povijest htjela da i jedan nadbiskup zagrebački ovdje dođe po mučeničku krunu. Bio je to blaženi kardinal Alojzije Stepinac.

Kip je blagoslovio varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak.
- Blagoslovi ćemo ovaj kip da bide znak štovanja, nešto blagoslovljeno i svetu – rekao je biskup Mrzljak te blagoslovio kip u čije je postolje ugrađena povelja u kojoj stoji: "Godine Gospodnje 2015. na čelu Crkve je papa Franjo I, msgr. Josip Mrzljak je biskup Varaždinske biskupije, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi je msgr. Andrija Kišiček, a kapelan vlč. Nikola Markušić. Predsjednica Republike Hrvatske je Kolinda Grabar Kitarović, a premijer Zoran Milanović. Župan Varaždinske županije je Predrag Štromar, gradonačelnik grada Lepoglave je Marijan Škvarić, predsjednik Gradskog vijeća grada Lepoglave je Robert Maček, a zamjenik gradonačelnika grada Lepoglave je Hrvoje Kovač. 11. listopada 2015. godine slavimo 600 godina od posvete crkve svete Marije u Lepoglavi. Iz zahvalnosti Bogu, a na čast majci Božjoj podižemo na zapadnom ulazu prema crkvi repliku kipa arkanđela Gabrijela. Stari je kip uništen prije 70 godina, pred kraj 2. svjetskog rata. Tako nasuprot kipa Gospe stavljamo glasnika radosne vijesti kako su to nekoć napravili pavlini. Neka radosna vijest božje prisutnosti prožme stanovnike našeg grada i sve koji u njega ulaze. Kip podižemo uz pomoć Varaždinske biskupije, Grada Lepoglave i Župe Lepoglava. Kip anđela izrađen je u Vicenti, u Italiji, a kapitel i postolje napravio je Josip Antekolović".

Na misnom slavlju kojim je proslavljena 600. godišnjica posvete lepoglavske župne crkve biskup Mrzljak je poručio da je lepoglavska crkva u svojoj ljepoti pokazatelj buduće slave, jer ako se na Zemlji, rekao je biskup, može napraviti nešto tako lijepo, kako je tek onda lijepo ono čime nas nagrađuje Bog na nebu.
- Ova crkva ima vrijednost ako se u nju dolazi, u suprotnom ona bi bila samo muzej. Ako se u njoj okupljamo onda je ona ispunila svoju svrhu – istaknuo je biskup Mrzljak dodajući da kršćani nisu kršćani samo u crkvi već kamo god da idu moraju nositi vrijednosti kršćanskog života te da proslava 600. obljetnice posvećenja crkve mora biti poticaj za učvršćivanje vjere.

Spomenuo se biskup i blaženog kardinala Alojzija Stepinca podsjećajući da je upravo na 11. listopada donesena sramotna presuda kardinalu Alojziju Stepincu.

Biskup Mrzljak misu je služio u misnicu koju su povodom 600. obljetnice posvećenja crkve izradile lepoglavske čipkarice.

U posljednji dan programa obilježavanja šest stoljeća od posvete crkve uključili su se Limena glazba Lepoglava, KUD Lepoglavski pušlek, crkveni zbor i lepoglavski vatrogasci.