Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva VIDEO: 600 GODINA POSVEĆENJA CRKVE U LEPOGLAVI Postavljen kip arkanđela Gabrijela

VIDEO: 600 GODINA POSVEĆENJA CRKVE U LEPOGLAVI Postavljen kip arkanđela Gabrijela


Krajem drugog svjetskog rata, 1945. godine u eksploziji koju je izazvala njemačka vojska prigodom povlačenja iz Lepoglave uništen je pil s kipom arkanđela Gabrijela koji se, zajedno s pilom Blažene Djevice Marije, nalazio na zapadnom ulazu u Lepoglavu.

Nakon 70 godina ponovno će, na otprilike istom mjestu, stajati oba pila – pil s kipom Blažene Djevice Marije, koji je obnovljen povodom 600 godina Lepoglave 1999. godine, te pil s kipom arkanđela Gabrijela koji je, zahvaljujući starim fotografijama, ponovno izrađen u radionici Margraf, u talijanskom gradu Chiampoa.

Nakon dopreme, kip arkanđela Gabrijela postavljen je u petak, 9. listopada na svoje mjesto. Posao postavljanja odradio je Kamenorezačko - keramičarski obrt Josipa Antekolovića iz Žarovnice.

Izradu i postavljanje kipa arkanđela Gabrijela financirali su Varaždinska biskupija, lepoglavska župa i Grad Lepoglava.
Kip će biti posvećen u nedjelju, 11. listopada u 10 sati. Posvetit će ga varaždinski biskup msgr. Josip Mrzljak nakon čega će u lepoglavskoj župnoj crkvi služiti misu povodom 600 godina posvećenja crkve u Lepoglavi.