Uto02062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva KRIŽNI PUT NA CVJETNICU Vjernici predvođeni biskupom Mrzljakom molili za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim

KRIŽNI PUT NA CVJETNICU Vjernici predvođeni biskupom Mrzljakom molili za proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim


Mnoštvo je vjernika, ne samo iz Lepoglave već i okolnih župa, na Cvjetnicu u Lepoglavi sudjelovalo na tradicionalnom križnom putu nadahnutom mučeništvom blaženog Alojzija Stepinca.
Kao i prethodnih godina, križni je put predvodio varaždinski biskup monsinjor Josip Mrzljak posebno moleći s vjernicima za skoro proglašenje bl. Alojzija Stepinca svetim.

- Molimo da blaženi Alojzije Stepinac bude proglašen svetim jer to je potrebno i našem hrvatskom narodu. U svoje 62 godine zemaljskog života pet je godina naš blaženik proveo u Lepoglavi kao zatvorenik. To je vrijeme njegova mučeništva i nošenja križa. On je znao da narod ove župe i ovoga mjesta moli za njega. On je znao da ste vi i vaši preci koji su ovdje živjeli, bili u duhu s njim i da su trpjeli noseći križ svojeg života – rekao je biskup Mrzljak predvodeći križni put koji je, krenuvši od kipa bl. Alojzija Stepinca kod lepoglavske župne crkve, prolazio pored Kaznionice u kojoj je svoje mučeničke dane provodio bl. Stepinac, te završio kod kapele sv. Ivana Krstitelja.

- Već se neki javljaju kako će slaviti 70 godina od oslobođenja, a mi ćemo se spominjati 70 godina teške torture komunističkog sustava kada su mnogi išli križnim putem od Bleiburga ostavivši svoje živote u mnogim mjestima kojima su prolazili. Neki bi željeli da to budu dani oslobođenja, a mi katolici kažemo da su to bili dani križnog puta i brojnih žrtava. Blaženi Alojzije je za to znao prije nego li je došao u Lepoglavu i trpio je. Pokušao je spasiti koga je spasiti mogao i zato želimo da bude proglašen svetim jer će se tada doznati za sva zlodjela nad hrvatskim narodom od prije 70 godina. Zato svakog dana molimo da blaženi Alojzije Stepinac bude proglašen svetim i da svi mi kao i naš hrvatski narod imamo zagovornika na nebu – istaknuo je po završetku križnog puta biskup Mrzljak.

- Vjerujemo da je Gospodin čuo našu molitvu – rekao je na kraju domaći župnik monsinjor Andrija Kišiček.