Uto02062020

Posljednje izmjene06:28:52 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva ISPRAĆAJ PREČASNOG MATE REPIĆA Brojni se vjernici na lepoglavskom groblju oprostili od svog dugogodišnjeg župnika

ISPRAĆAJ PREČASNOG MATE REPIĆA Brojni se vjernici na lepoglavskom groblju oprostili od svog dugogodišnjeg župnika


Mnoštvo vjernika lepoglavske, petrijanečke i okolnih župa te brojni svećenici, predvođeni varaždinskim i sisačkim biskupima Josipom Mrzljakom i Vladom Košićem, oprostilo se na lepoglavskom gradskom groblju od prečasnog Mate Repića, koji je u 97. godini života preminuo u Svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu gdje je nakon 53 godine svećeničke službe u lepoglavskoj župi provodio svoje umirovljeničke dane.

Sprovodni je obred predvodio varaždinski biskup Josip Mrzljak, dok su se od prečasnog Mate Repića, ispred lepoglavske župe i u ime njenih vjernika oprostili monsinjor Andrija Kišićek i velečasni Ivica Cujzek.

- U životnoj opasnosti svjedočio je vjeru. Drugim riječima, ljubio je Isusa i povjerene mu vjernike i  zato ga ništa nije moglo pokolebati jer je znao na koga je oslonio svoj život i kome je povjerovao – rekao je monsinjor Andrija Kišiček, lepoglavski župnik, dodavši da je prečasni Repić nenametljivim držanjem, poniznim i jednostavnim načinom života, hrabrim nošenjem s velikim nevoljama i vlastitom bolešću, zaslužio da ga se poštuje i poslije njegove smrti.
- S ovog odra poručuje nam da postoje vrednote za koje se isplati, unatoč svim životnim nedaćama, živjeti i umrijeti – zaključi je monsinjor Kišićek.

Govoreći o njegovom svećeničkom djelovanju u lepoglavskoj župi, velečasni Ivica Cujzek istaknuo je patnju koju je prečasni Mato Repić dijelio sa svojim vjernicima u vrijeme komunističkog režima.
- Stariji vjernici pamte kakav je tada bio odnos vlasti prema župnicima, a možete zamisliti kakav je on bio prema župniku u Lepoglavi koju su nazivali školom revolucionara – rekao je obrativši se okupljenima oko Repićeva odra vlč. Ivica Cujzek, dodavši da se Mato zahvaljujući svojoj razboritosti i snazi vjere kao i molitvama pobožnog lepoglavskog puka održao u Lepoglavi čak i onda kada su mu izravno prijetili, pisali po zidovima "Dolje Pela, dolje Rim i Repić skupa s njim", razbijali mu prozore, polijevali ga napojem tijekom tijelovske procesije, postavljali zasjede na putu prema kapelicama i kao vrhunac represije – oduzeli mu crkvu.
- Uvijek je isticao da treba odati priznanje lepoglavskom puku kojeg nije mogao slomiti bezbožni komunizam i koji se nije dao zavarati bezbožnim obećanjima i zatajiti djedovsku vjeru – istaknuo je vlč. Cujzek dodavši da je prečasni Repić u tim teškim vremenima mnoge Lepoglavčane potaknuo na služenje Bogu.

Podsjetio je da je najteži napad od tadašnjih vlasti prečasni Repić doživio 27. svibnja 1952. godine kada mu je zatvorena crkva, da bi 8. prosinca 1989. godine doživio veliku radost kada je crkva u Lepoglavi, nakon 37 godina, vraćena lepoglavskoj župi.

Sve titule prečasni Repić primao je s poniznošću i o njima šutio, otkrio je vlč. Cujzek spomenuvši Repićevo imenovanje dekanom Bednjanskog dekanata i kanonikom Zbornog kaptola čazmanskog, zatim njegovo odlikovanje Redom Danice hrvatske s likom Katarine Zrinski te dodijeljeno mu priznanje za životno djelo od strane Grada Lepoglave.

- Ima neka moć u dobrim ljudima, oni su jaki i poslije smrti. Događa se da i dalje žive po svojim riječima i djelima, a najviše po dobroti srca. Srce preč. Mate Repića nerjetko je bilo izranjavano i pritiješnjeno. Premda su ga lišili doma, zatvorili mu crkvu, prijetili mu, ponižavali ga, on nije srce uz cestu vješao da ga njiše uzmicanje, nepouzdanje i prestrašenost. Njegovo je srce ostalo uspravno, ljubeći silno i duboko, znajući uvijek gdje mu je blago – rekao je o prečasnom Mati Repiću vlč. Ivica Cujzek.

Od prečasnog Mate Repića oprostili su se i vjernici iz petrijanečke župe istaknuvši kako je njihov Mato volio svoj rodni kraj, ali i lepoglavske brežuljke među kojima će počivati.