Čet09042020

Posljednje izmjene01:12:48 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva IMENOVANJE Papa Franjo imenovao lepoglavskog župnika Andriju Kišičeka kapelanom Njegove Svetosti

IMENOVANJE Papa Franjo imenovao lepoglavskog župnika Andriju Kišičeka kapelanom Njegove Svetosti

Papa Franjo, na prijedlog i zamolbu varaždinskog biskupa Josipa Mrzljaka, imenovao je župnika lepoglavske župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije Andriju Kišičeka kapelanom Njegove Svetosti, odnosno monsinjorom.

Naslov je to koji se dodjeljuje zaslužnim svećenicima s više od 65 godina starosti koji su u svom pastoralnom radu ostavili značajan trag.

Sada monsinjor Andrija Kišićek s izrazitom je skromnošću prihvatio ovo imenovanje koje mu je uručio varaždinski biskup Josip Mrzljak.
- U 42 godine, koliko sam svećenik, nešto se i napravi što ostavi traga – rekao je skroman mons. Andrija Kišićek koji je od 2002. godine župnik u Lepoglavi. Prije toga službovao je u župama u Banovini, Slavoniji i Zagrebu. Deset je godina u Zagrebu bio vjeroučitelj učenicima i srednjoškolcima, a četiri je godine bio duhovnik na bogosloviji.
- Domovinski rat proveo sam na prvoj crti bojišnice u Novoj Gradišci radeći za Caritas. Za vrijeme trajanja rata samo sam tri dana izbivao iz Nove Gradiške i to kad sam otišao tražiti pomoć za oko 4000 prognanika o kojima smo se brinuli – prisjeća se mons. Kišićek možda najtežih dana svećeništva.

Više od papina imenovanja monsinjorom, lepoglavskog župnika Andriju Kišičeka razveselit će papino proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim. To bi se moglo dogoditi već iduće godine budući da su svi uvjeti za to zadovoljeni. Posljednji od njih bilo je čudesno ozdravljene koje se pripisuje upravo blaženom kardinalu Alojziju Stepincu.
- Čekalo se još samo to čudo, čudesno ozdravljene, a ono se dogodilo. Komisija koja se bavi time potvrdila je kako se to ozdravljene nije dogodilo potpomognuto niti jednom poznatom znanstvenom metodom već da je riječ o čudu – otkrio je mons. Kišiček dodavši kako će se proglašenje blaženog kardinala Alojzija Stepinca svetim najvjerojatniji dogoditi u Rimu.

- Uobičajeno je da se sveci proglašavaju u Rimu kako bi proglašenje svetim pratio cijeli katolički svijet. Za cijelu će Hrvatsku, a posebno za Lepoglavu i vjernike iz Lepoglave to biti velik događaj i vjerojatno će veća grupa lepoglavskih vjernika za taj dan otputovati u Rim. Tamo ćemo prilikom proglašenja imati poseban tretman i mjesta bliža samom oltaru budući da dolazimo iz mjesta u kojem je svetac započeo svoje mučeništvo – pojašnjava mons. Kišiček otkrivajući da postoji nada da će papa jednom, upravo zbog kardinala Alojzija Stepinca, posjetiti i Lepoglavu.
- Za sad nema najava papina dolaska u Hrvatsku. No budući da pape prilikom boravka u Hrvatskoj nisu bile još jedino u Varaždinskoj i Požeškoj biskupiji, nadamo se da bi, dođe li u Hrvatsku, Sveti otac zbog kardinala Alojzija Stepinca tada posjetio i Lepoglavu – bez euforije već s nadom govori mons. Kišiček koji monsinjorom imenovan s još dvojicom svećenika Varaždinske biskupije - mons. Josipom Đurkanom, župnikom u Ludbregu i mons. Blažom Horvatom, rektorom svetišta Predragocjene Krvi Kristove. Prvi su to svećenici u Hrvatskoj imenovani monsinjorima od strane papa Franje.