Sub30052020

Posljednje izmjene11:15:00 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva 96. ROĐENDAN MATE REPIĆA Prečasni Mato Repić svakog dana moli za Lepoglavu

96. ROĐENDAN MATE REPIĆA Prečasni Mato Repić svakog dana moli za Lepoglavu

Prečasni Mato Repić koji je gotovo 54 godine kao župnik službovao u Lepoglavi, proslavio je 16. veljače 96. rođendan postavši tako najstariji svećenik na području Varaždinske, Zagrebačke i Sisačko-moslavačke biskupije te jedan od najstarijih svećenika u Hrvatskoj.

U svećeničkom domu sv. Josipa u Zagrebu, gdje prečasni Repić provodi svoje umirovljeničke dane, želeći mu čestitati rođendan te mu poželjeti da ga i dalje prati dobro zdravlje, ali mu se još jednom zahvaliti za više od pola stoljeća brige o Lepoglavi i lepoglavskom vjerničkom puku, posjetila ga je delegacija iz Lepoglave, vlč. Ivica Cujzek  i predsjednica Čipkarskog društva Danica Bresler Verica Dubovečak.

Vitalni 96-godišnji slavljenik s radošću se sječa svog službovanja u lepoglavskoj župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije. Teško je iz sjećanja izbrisati teške trenutke koje je proživljavao zajedno sa svojim vjernicima u vrijeme zatočenja tadašnjeg nadbiskupa, danas bl. Alojzija Stepinca u lepoglavskom zatvoru, te zatvaranje lepoglavske župne crkve od strane komunističkih vlasti. No, veća je radost prisjetiti se onih ljepših trenutaka i anegdota.
- Djeci sam na vjeronauku uvijek govorio da kad se ujutro probude da se prvo pomole Bogu. Na to mi je jedan od lepoglavskih fakina rekao da se on, ujutro kad se probudi, najprije zbije s bratom – sa smiješkom se prisjeća prečasni Repič kojeg je razveselilo to što mu iz Lepoglave za rođendan nije stigla torta već pravi zagorski štrukli, i to još topli.

I ovu je priliku prečasni Repič iskoristio kako bi se raspitao kako je u Lepoglavi na koju stalno misli preporučajući je svakodnevno u svojim molitvama Bogu. I kad služi mise u kapelici u svećeničkom domu često to, samoinicijativno, čini s nakanom za lepoglavski puk. S tog ne čudi da se u Lepoglavi govori "dok je nama prečasnog Mate Repića Lepoglava se nema čega bojati".