Pon13072020

Posljednje izmjene12:11:33 AM

Back Nalazite se ovdje: Home Društvo Vijesti iz društva Crkva U Lepoglavi duhovnom obnovom i križnim putem proslavljeno Stepinčevo

U Lepoglavi duhovnom obnovom i križnim putem proslavljeno Stepinčevo

Četverodnevnom duhovnom obnovom u župi Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Lepoglavi proslavljeno je Stepinčevo. Riječ je o blagdanu koji se s posebnim štovanjem slavi u Hrvatskoj, a posvećenom blaženom Alojziju Stepincu koji je kao mučenik 10. veljače 1960. godine preminuo u Krašiću, služivši prije toga, od 19. listopada 1946. pa do 5. srpnja 1951. godine, u lepoglavskoj Kaznionici zatvorsku kaznu na koju su ga, na montiranom sudskom procesu, nevinog osudile komunističke vlasti.

Tijekom četiri dana proteklog vikenda misna slavlja u lepoglavskoj župnoj crkvi predvodili su preč. Antun Perčić, vlč. Aleksandre Adjimon Djivoedo iz Benina, vlč. Ivica Cujzek i vlč. Petar Mlakar.
Održan je i stepinčev križni put. Vjernici su sa zapaljenim svijećama, moleći se blaženom Alojziju Stepincu, unatoč zimi pohodili križni put od kipa blaženog Alojzija Stepinca kod lepoglavske župne crkve do kapele svetog Ivana Krstitelja na brdu Gorici iznad Lepoglave.  
Povodom Stepinčeva varaždinski biskup mons. Josip Mrzljak u zatvorskoj kapelici u Kaznionici u Lepoglavi služio je misno slavlje za zatvorenike.
- Poseban je osjećaj obilježiti Stepinčevo unutar zidina Kaznionice, u djelu gdje se nalazi kapela blaženog Alojzija Stepinca. Pri tom misli su usmjerene na to kako je on u Lepoglavi proboravio pet godina i to pet godina mučeništva. Biti u izolaciji, biti sam i nevin u zatvoru, nije lako izdržati. Snage da to izdrži davalo mu je to što je ipak mogao svakog dana u zatvoru mogao služiti misu – istaknuo je mons. Mrzljak dodavši kako blaženi Alojzije Stepinac nije prošlost već osoba sadašnjosti koja i danas živi šaljući poruku vjere i čvrstoće ideala po kojima treba živjeti.