Sub27112021

Posljednje izmjene08:20:10 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Policija AKCIJA MIR I DOBRO Oprezno s pirotehnikom

AKCIJA MIR I DOBRO Oprezno s pirotehnikom


Ministarstvo unutarnjih poslova i ove će godine provoditi akciju „Mir i dobro“ i to od 15. prosinca 2015. do 8. siječnja 2016. godine s ciljem sprječavanja zlouporabe oružja, eksplozivnih tvari te ostalih ubojitih sredstava.

Sukladno Zakonu o eksplozivnim tvarima, pirotehnička sredstva dijele se na četiri razreda, a građanima su najčešće dostupna pirotehnička sredstva I. razreda i pirotehnička sredstva II. i III. razreda

Vrste pirotehničkih sredstava:

Pirotehničkih sredstava I. razreda čine: pirotehničke igračke, odnosno, bengalske šibice, naboji za dječje pištolje, konfeti-bombice, pucajući ulošci za cigarete, bomboni, žabice, čepovi i vrpce, pasje bombice, šibice sa zlatnom i srebrnom kišom, naboji koji eksplodiraju pod nogama, male petarde i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda II. čine: petarde, žabice, konfeti za sobnu uporabu, manje rakete i drugi slični proizvodi.

Pirotehnička sredstva razreda III. čine: rakete, fontane, vatromete kutije, vodopadi, redenici, petarde s bljeskom, rimske svijeće i drugi slični proizvodi.

Prodaja i uporaba pirotehničkih sredstava

Pirotehnička sredstva I. razreda mogu se prodavati tijekom cijele godine u prodavaonicama, kioscima i pokretnim trgovinama, i to osobama starijim od 14 godina.

Pirotehnička sredstva razreda II., III., T1 i P1 mogu se prodavati od 15. prosinca do 1. siječnja i to u maloprodaji samo u prodavaonicama oružja i strjeljiva ili u prodavaonicama koje imaju odobrenja za prodaju pirotehničkih sredstava.

Prodaja pirotehničkih sredstava koja se koriste u cestovnom, željezničkom, pomorskom, zračnom i prometu u unutarnjim vodama te kazalištima, raketnom modelarstvu, poljoprivrednoj i sličnim djelatnostima - dozvoljena je tijekom cijele godine.

Pirotehnička sredstva II. razreda mogu se prodavati osobama starijim od 16 godina, a pirotehnička sredstva razreda III., T1 i P1 osobama starijim od 18 godina.

Pirotehnička sredstva III. razreda mogu rabiti i osobe mlađe od 18 godina, ali samo pod nadzorom roditelja ili skrbnika i to od 27. prosinca do 1. siječnja.

Uporaba pirotehničkih sredstava II. i III. razreda zabranjena je u zatvorenim prostorijama, na prostoru gdje se okuplja veći broj osoba i u razdoblju od 2. siječnja do 26. prosinca, osim u posebnim slučajevima uz odobrenje Ministarstva.

Uporaba pirotehničkih sredstava može biti kobna

Dosadašnja iskustva ukazuju da blagdansko raspoloženje u pretjeranoj mjeri potiče nerazboritu uporabu oružja, eksplozivnih i pirotehničkih sredstava, što zna biti kobno, katkad s većim ili manjim posljedicama. Što znači da treba biti uvijek biti oprezan i razborit prije njihove uporabe.

Kako biste ovaj put postupili pametnije i izbjegli neželjene posljedice, ne poklanjajte djeci, a ni drugima nešto od čega bi mogli stradati. Uvijek budite uzor svom djetetu jer djeca pirotehnička sredstva ne doživljavaju opasnima ako ih i vi koristite. U svakom slučaju obvezno djecu poučite o načinu rukovanja i mogućim posljedicama.

Pirotehnička sredstva nisu igračke. Najčešće su ozljede šaka i prstiju, lica i očiju. Riječ je o dubokim ozljedama u kombinaciji s opeklinama, koje teško oštećuju funkcionalne dijelove šake, živce i tetive. Utjecaj topline eksplozije nakon nekoliko dana izaziva odumiranje tkiva pa je nužno izvesti nekoliko slojeva djelomičnih amputacija. Oči, pak, najčešće stradavaju od opeklina i čestica raketa ili petardi.

Stoga je uvijek bitno preventivno reagirati da bi se izbjegle nesreće jer prilikom rukovanja oružjem i eksplozivom najčešće stradavaju mlade, neiskusne i nestručne osobe. Također, konzumiranje alkohola čest je pratitelj takvih nesreća.