Čet02122021

Posljednje izmjene02:56:53 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Ostalo VATROGASNA INTERVENCIJA Gorio dimnjak u stambenoj zgradi

VATROGASNA INTERVENCIJA Gorio dimnjak u stambenoj zgradi


Vatrogasci DVD-a Lepoglava u subotu (16. siječnja) su, u 11.18 sati, intervenirali u stambenoj zgradi u Ulici kralja Tomislava u Lepoglavi. Razlog intervenciji bio je požar dimnjaka.
- Na mjesto intervencije u 11:21 sati izlazi navalno vozilo Iveco Magirus s ukupno sedam vatrogasaca. Dolaskom na mjesto intervencije uočavamo da se radi o požaru dimovodnog kanala na koji su spojena nekoliko štednjaka na kruta goriva u stambenoj zgradi na nekoliko katova. Požar je uspješno ugašen – stoji u izvješću o intervenciji koja je završila u 13 sati.

Zovite vatrogasce

Doba je godine kad su česti požari dimnjaka do kojih najčešće dolazi zbog neredovitog čišćenja dimovodnog kanala. Naime, na stijenkama dimnjaka taloži se čađa koja se zapali. Dođe li do požara dimnjaka zatvorite vrata dimnjaka i tako spriječite opskrbu kisikom. Ako se u blizini dimnjaka nalaze zapaljivi predmeti, uklonite ih. Osim toga, odmah obavijestite sve sustanare ili susjede jer postoji velika opasnost od nastanka ugljičnog monoksida te nazovite vatrogasce.

Požar dimnjaka ne gasite vodom

Iznimno je bitno da u dimnjak koji gori ne ulijevate vodu. Naime, tijekom požara dimnjaka voda postaje para te u velikoj mjeri poveća svoj volumen. Iz jedne litre vode nastane i do 1700 litara pare, što može dovesti do eksplozije u dimnjaku.

foto: Facebook DVD Lepoglava