Pon08032021

Posljednje izmjene03:51:58 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Ostalo Lepoglava gori zbog ljudske nepažnje

Lepoglava gori zbog ljudske nepažnje

vatro1

Sve izgleda bezazleno, tiho i mirno, bez vjetra... Varate se, vjetar je tu. Čeka samo da se vatra rasplamsa i podigne temperaturu... a tada je već kasno, za vegetaciju, možda i za vas...!

Rijetke su organizacije čiji članovi svjesno, često i dobrovoljno riskiraju vlastite živote zbog drugih, a vatrogasci, pogotovo vatrogasci iz dobrovoljnih društava sigurno su jedna od takvih organizacija. I taman kad pomislite kako vatrogasci zaista mogu sve ugasiti, posljednjih dana svjedoci smo činjenice kako ipak to nije točno. Zašto? Zato što vatrogasci ne mogu ugasiti ljudsku glupost! Iako je svibanj "Mjesec borbe protiv požara", naši bi vatrogasci mogli svibanj zamijeniti ožujkom.

Izuzetno povoljne vremenske prilike koje nas prate zadnjih desetak dana mnogi su iskoristili za obavljanje poslova vezanih uz čišćenje svojih okućnica i poljoprivrednih površina od zaostale suhe trave i raslinja. Često se pritom, spaljujući takav korov, pojedinci ne pridržavaju mjera zaštita od požara. Neshvatljivo kako netko u konačnici riskira i vlastiti život zbog puke nepažnje i neodgovornosti.

I dok su nas sirene za uzbunu s vatrogasnih domova u Lepoglavi, Kamenici i Višnjici nekako zbog svoje učestalosti podsjećale na ratna vremena kad je „tulilo“ svakih sat, dva, posljednji tjedan kao da je zaista bio povratak u prošlost. Najviše posla bilo je za DVD Lepoglavu čiji su vatrogasci u mjesecu ožujku na intervencije izlazili sveukupno oko 20 puta. Do sada se stalno radilo o požarima otvorenog prostora (trava, nisko raslinje, šume), a tek je jedna intervencija bila zbog dimnjaka.

Kako saznajemo u Javnoj vatrogasnoj postaji u Varaždinu, samo tijekom mjeseca ožujka, na županijskom području evidentirano je preko 250 požara na otvorenom prostoru. Vatrogasna postrojba grada Lepoglave, kao središnja i glavna postrojba na području grada Lepoglave, zaprima dojavu o požaru iako se radi o požaru na terenu DVD-a Kamenice ili Višnjice. U ovih par dana dogodila su se tri požara na teritoriju DVD-a Kamenica te jedan na teritoriju DVD-a Višnjice.

Ovih je interventnih izlazaka daleko više ove godine nego prethodnih, a zbog svih troškova koji pritom nastaju situacija je daleko ozbiljnija nego što to neodgovorni građani misle - Prosječno na intervenciju izlazi oko 11 vatrogasaca sa 2 vozila, po potrebi sa 3 vozila, a intervencije nam u prosjeku traju po sat i pol do 2 sata, ovisno o terenu koji trebamo ugasiti. Intervencije su jako skupe za naš DVD, zbog jako malih sredstava koje primamo za osnovnu djelatnost, koja pokriva otprilike 25 do 30  intervencija godišnje, mi smo samo u prvom tromjesečju već došli do njih 30. – poručuju vatrogasci DVD Lepoglava.

Problemi u gašenju, kad se gleda širi kontekst situacija sve su gori i zbog poskupljenja goriva - Nafta, benzin, svakim danom idu sve „gore i gore“ što i naše intervencije čini skupljima. Nitko od tih neopreznih građana ne mari za to, njima je bitno to da znaju kako će vatrogasci uvijek doći odraditi svoj posao, a na kraju ne dobijemo ni hvala. – kažu lepoglavski vatrogasci.

Iako većina građana smatra kako se redovito primjenjuju kazne za počinitelje, to je nažalost više iznimka nego pravilo. Ono što iznenađuje jest činjenica kako je na tim intervencijama zbog požara otvorenog prostora više od 90 posto zgarišta bilo je neutvrđenog vlasnika, odnosno vlasnik tih parcela je bio nepoznat, te time nitko nije kažnjen. Premda, i da se znalo tko je vlasnik, ukoliko isti nije zatečen na licu mjesta, teško je dokazati da je baš vlasnik bio taj neoprezan građanin. Tek je jedna kazna o posljednje vrijeme otišla na pravu adresu jer je vlasnik pomagao u gašenju.

Kako bi se i gradska uprava uhvatila u koštac rješavanja ovog problema, u narednim danima očekuje se izvanredan sastanak Gradskog vijeća za komunalnu prevenciju na kojemu će sve institucije koje se bave predmetnim područjem pokušati pronaći rješenje za ovaj val požara.

S obzirom na najavljen val lijepog vremena i sve duže dane, iz Policije, vatrogasnih službi i komunalnog odjela Grada apeliraju na građane da se prilikom paljenja suhe trave i drugog niskog raslinja strogo pridržavaju mjera zaštite od požara, te da prilikom obavljanja radova na poljoprivrednim površinama poduzmu mjere osiguranja kako se vatra na bi proširila na okolne površine i objekte, da na mjesto spaljivanja korova donesu vodu, a isto tako da vode računa o smjeru vjetra. Nakon spaljivanja korova građani su dužni sanirati mjesto spaljivanja na način da ga ugase vodom i eventualno prekriju zemljom. U slučaju spaljivanja korova i trave na većim površinama, potrebno je osigurati i vatrogasno dežurstvo, a vatrogasce možete obavijestiti i ako spaljujete manje površine. Obratite se na kontakt telefone koji su navedeni prilikom podjele kalendara, a nalaze se u samom zaglavlju kalendara - 770 173.

Zakonom o zaštiti od požara, za paljenje trave i nepridržavanje mjera zaštite od požara predviđena je novčana kazna od 500 do 2 tisuće kuna, i informacije s terena govore, da djelatnici policije doista obavljaju nadzor ove odluke, te neodgovornim građanima dostavljaju prekršajne naloge. Zakonom je i propisana kazna za izazivanje požara iz nehaja –  od 10 do 50 tisuća kuna, dok je za namjerno izazivanje požara predviđena novčana kazna od 100 tisuća do milijun kuna ili kazna zatvora u trajanju od šest mjeseci.