Sub27022021

Posljednje izmjene06:42:21 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Ostalo Primjer primitivizma kod Gaveznice

Primjer primitivizma kod Gaveznice

gaveznica1

U društvenom životu jednoga grada, u svemu lijepome, postoji malo, ali snažno zrno primitivizma, barbarstva, nekulture i destrukcije. Lepoglava se ponovno našla na udaru vandala.

Ovog puta riječ je o zaštičenom geološkom spomeniku prirode "Gaveznici" u čijem je podnožju skupina delikvenata oštetila info table ostavljajući pritom i razbijene flašice te ostalo smeće. Lokalitetom u suradnji s Javnom ustanovom za upravljanje zaštićenim prirodnim vrijednostima na području Varaždinske županije upravlja TKIC d.o.o. koji je o novom slučaju devastacije obavijestio policiju koja je napravila uviđaj te vrši sve radnje da pronađe počinitelje.

Gaveznicu, kao jednu od turističkih atrakcija grada Lepoglave kao ugaslo vulkansko okno samo je prošle godine posjetilo preko 1600 posjetitelja, a stalnih upita za posjetu organiziranih grupa sve je više. Nepojmljivo je dokle ljudska glupost može ići kad na ovakav način pojedinci koji "vole" Lepoglavu svjesno uništavaju njezino blago.

Područje Gaveznica - Kameni vrh zakonski je zaštićeno od 18. ožujka 1998. godine kao šesti geološki spomenik prirode u Hrvatskoj. Zaštićeno područje je nalazište poludragog kamenja (Lepoglavski ahat) i jedini sačuvani fosilni vulkan u Hrvatskoj. Područje nema značaja za komercijalnu eksploataciju poludragog kamena, već predstavlja znanstvenu, obrazovnu i turističku znamenitost. uzorkovanje stijena i minerala u znanstveno-istraživačke svrhe dozvoljeno je uz suglasnost nadležnog tijela.