Ned07032021

Posljednje izmjene08:59:04 PM

Back Nalazite se ovdje: Home Crna kronika Crna kronika Ostalo Video: Započelo suđenje bivšoj upravi Kaznionice

Video: Započelo suđenje bivšoj upravi Kaznionice

sudjenje-petrac-n
Što se sve događalo iza zidina kaznionice u Lepoglavi pokazati će ovaj sudski proces
Hrvoje Petrač u Kaznionici je uživao u kraljevskom tretmanu

Hrvoje Petrač imao je kraljevski tretman u Lepoglavi. Proizlazi to iz optužnice protiv bivših čelnika najveće hrvatske kaznionice. Svaki drugi vikend omogućili su mu izlazak na slobodu, čak 85 izvanrednih posjeta, telefoniranje izvan propisanog vremena, ali i izlaske i povratke u ćeliju bez pregleda. Mogao je tako unositi što je god htio.

Bivši upravitelj i njegovi pomoćnici, optužbe demantiraju, iako ih se tereti da su Petraču mijenjali i ocjenu na što nije imao pravo. - S razine 'uspješan', na razinu 'naročito uspješan', a da nisu bili ispunjeni svi uvjeti za promjenu ocjene, dok je trajala stegovna mjera ukora. -, rekla je Ivka Andić, zamjenica ravnatelja USKOK-a. Bivši ravnatelj nije želio komentirati optužbe.

Podsjetimo, USKOK je, nakon provedene istrage, pred Županijskim sudom u Zagrebu podigao optužnicu protiv Stjepana Loparića, Nevena Putara i Ivana Benčeka zbog više kaznenih djela zloporabe položaja i ovlasti te krivotvorenja službene isprave. Optužnicom se Stjepan Loparić, upravitelj Kaznionice u Lepoglavi i Neven Putar, njegov pomoćnik, terete da su od 23. kolovoza 2006. do 16. srpnja 2008., sukladno dogovoru, određenim zatvorenicima omogućili korištenje raznih pogodnosti iako za to nisu ispunjavali uvjete. Tako su četvorici zatvorenika omogućili premještaj iz zatvorenih u poluotvorene odjele Kaznionice na način da su službenicima zaduženim za sastavljanje zapisnika naložili da u zapisnike upišu prijedloge odluka o premještaju zatvorenika, iako nisu bili ispunjeni uvjeti za takav premještaj.

Osim navedenog, jednom su zatvoreniku, a riječ je, kako se kasnije utvrdilo o Hrvoju Petraču, omogućili da svaki mjesec može izlaziti u mjesto prebivališta u trajanju od 72 sata, ostvaruje 85 izvanrednih posjeta u radne dane od posjetitelja koji nisu upisani kao redoviti posjetitelji. Također su mu omogućili telefoniranje izvan radnog vremena propisanog dnevnim rasporedom te 26 izlazaka i 26 povrataka na odjel Kaznionice bez osobne pretrage.

Optužnicom se Ivan Benček tereti da je, kao načelnik Odjela tretmana Kaznionice u Lepoglavi, u lipnju 2008., sukladno dogovoru sa Stjepanom Loparićem, krivotvorio zapisnik stručnog kolegija Odjela tretmana i tako odobrio jednom zatvoreniku izvanredni izlazak od pet dana iako na sastanku kolegija nije o tome raspravljano niti je bilo takvog zahtjeva zatvorenika jer nije ispunjavao sigurnosne uvjete za korištenje izvan-kaznioničkih pogodnosti.

Izvor: Dnevnik.hr, HINA